Качествените и чисти вина наложиха „РУПЕЛ“ като предпочитана марка на пазара!


Дата: 15/02, 09:08

„Историята на Винарска изба РУПЕЛ е естествено продължение на занаята на предците ни, наследяване на любовта към земята и виното“, споделят собствениците от РУПЕЛ
На въпроса „Как започнахте това начинание?“, собственикът и мениджър на Винарска изба РУПЕЛ, Павел Граматиков отговаря така: 
„Всичко започна от там, че аз съм роден и израснал в Долината на Струма, изключително благоприятен район за отглеждане на лозя. Освен, че на почти всеки баир в родното ми село Палат моят дядо гледаше лозе, но и самата ни къща за живеене беше конструирана като своеобразна винарна. Живеехме на втория етаж, а на приземния приемахме и мачкахме грозде с дървени линове, правехме вино. В това гладно село Палат всички пиеха вино, и денем и нощем, пиеха и мъжете, и жените и децата, дядо ми търгуваше с вино на македонския пазар в Берово и Пехчево. Транспортираше го в кръбли /стар дървен съд за съхранение на вино/, натоварени на мулета. Спомените ми от детските и юношеските години се свързват най-вече с отглеждането на грозде и превръщането му във вино. Цялата ни фамилия участваше в този процес. Естествено конструкцията на лозето беше чашковидна, обикаляхме покрай всяка „гижа“ и се грижехме за нея като за живо същество. Така е и до днес, само че в по-големи мащаби.

В своята зряла възраст реших, че ще засадя нови лозя, тъй като районът е наистина благодатен, а производството на грозде и вино е благородно.“
През 2004 г. в масивите на РУПЕЛ се засаждат първите сортове грозде, като с приоритет са червените, тъй като особеностите на тероара в Долината на Струма, а именно спецификата на „Югозапада“ определят този факт. Климатът там е формиран под силното влияние на беломорските течения, преминаващи през Рупелското дефиле, а почвите са канелено-горски, изветрени, песъкливи с примес на глина, получени под влияние на вулканична дейност и останки от дъно на езеро. В РУПЕЛ всичко започва с „Мелнишката лоза“ най-общо казано, като из между различните и модификации изборът е Мелник 55 – български сорт, характерен за района.

До 2007 г. се създава една палитра на лозето от френски и италиански сортове като Мерло, Марселан, Каберне Совиньон, Небиоло и Санджовезе. Това е тяхната тенденция - да се съчетава традиционното с новото. Към днешна дата масивът е около 300 дка и включва още сортовете Сандански Мискет, Мелнишки рубин, Вионие, Верментино и Пино ноар.


В началото, усилията на екипа са насочени към изграждане и грижи за лозовия масив до ниво, достойно за сравняване с масиви от известни лозарски региони като Тоскана например. Успоредно с това се работи и по проект за изграждане на собствена винарна с иновативно технологично оборудване, която през 2015 г. вече е факт. Технолог на Винарска изба Рупел е Спиро Стоянов от гр. Петрич, който винифицира с огромно удоволствие местния сорт „Мелник 55” и работи в насока натурално представяне на това интересно вино, което винаги може да те изненада с развитието си, дори и след като вече е бутилирано. Не подценява и силата на чуждите сортове, които се оказаха доста интересни на пазара и като купажи, и като едносортово направени вина. Специално проучване на почвите, климата, годишното количество валежи и температурните разлики водят до смелото решение на собствениците и агрономите да засадят грозде като Санджовезе, Марселан, Небиоло и др.
Но точно на това се дължи и добрият вкус на вината им, защото са от сортове грозде, които се чувстват като у дома си в землището на с. Долно Спанчево и с. Хърсово. 

Изглежда, че и пазарът ги приема изключително благоприятно, защото „Мелник 55” е един от хитовете на избата, а купажите от чуждите сортове надминават очакванията дори и на най-смелите сомелиери. В РУПЕЛ имат една философия и тя е много проста. Изповядват три неща:
„Чистота на сортове, чистота на производството и чистота на духа!“
Не е случайна дългогодишната работа върху изграждане на лозовите масиви най-напред като стабилна конструкция, след това като пречистване на сортовете и достигане до оптимални добиви от реколтите. Преди да постъпи гроздето в избата, то е доведено до най-доброто като суровина за производство на качествено вино. При производството на грозде и вино се следва пътя на натуралното и биологичното, използва се органична тор за подхранване на лозите, а виното се прави със съвсем леки добавки на сулфити, заради азотната инсталация, с която е оборудвана избата. 


За Павел Граматиков винопроизводството се оказва едновременно и емоция, и работа, и кауза. Ето какво споделя той по този повод: 
„Винаги когато пристигам на лозето, първото нещо, което правя е да пристъпя към редовете, да вдишам аромата на почвата, да почувствам топлината на слънцето и да се заредя с енергия. Земята ми дава сила. А когато човек е силен, то и работата му спори. При нас работи цялата фамилия, и по-младите, и по-възрастните, особено по гроздобер. И не на последно място винарството е и кауза, в която аз вярвам, че ще успеем, защото освен всичко останало влагаме и любовта си.“


Специфичният вкус и чистота на вината, изразяващ спецификата на региона, наложиха „РУПЕЛ“ като предпочитана марка на пазара.
Високото качество на вината им е в следствие на индивидуалния контрол на лозаро-винарските процеси, достигната пълна зрялост на гроздето благодарение на климатични особености на региона, ръчно набраното и селектирано още в лозето грозде, знанията и уменията на лозарите и винарите от екипа. 

В „РУПЕЛ” имат три серии вина: 
Граматик - в нея вината им отлежават във френски дъбови бъчви, което придава елегантност и многопластовост на виното и го облагородява.
Спанча - без контакт с дъб, това са свежи, плодови и жезнерадостни вина. Младежки и непретенциозни, глътка радост в забързаното ни ежедневие.
Русалии – бели вина и розета, подходящи за консумация по всяко време и на всяко място.


 Винарска изба „РУПЕЛ“  - Мелник 2004 ЕООД


Адрес: с. Долно Спанчево, п.к. 2869, община Петрич
Телефони за връзка: +359 2 87 32 480 и моб. +359 887 612 578 
Имейл и сайт: rupelwinery@gmail.com и www.rupel-wine.com
Магазини в гр. София: Винотека "Рупел",  ул."Софийско поле"1-3 /Дървеница, моб.:+359 884 005 439
Работно време: понеделник-събота, 11:00-19:00 ч. 
Винотека "Рупел" 2, вход Женски пазар от страна на ул."Екзарх Йосиф", моб. +359 877 876 645
Работно време: понеделник-неделя, 10:00-18:30ч.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*реклама

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешната дата в историята
Дата: 20/04, 07:36

Жълт код за обилни валежи в събота
Дата: 20/04, 07:25

Днес е изпита по химия в СУ
Дата: 20/04, 07:12

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 20/04, 07:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия