Историята на една легенда


Дата: 17/02, 15:10

С честването на Трифон Зарезан тази година почитателите на традиционните български напитки ще отбележат и кръгла годишнина от завръщането на една родна легенда на пазара. Става дума за известната като първа лицензирана специална ракия в България - „Сливенска перла“. Любимата на поколения ценители на виокия градус марка претърпява редица трансформации за времето на дългото си съществуване, но неизменна нейна особеност остават превъзходните вкусови и ароматни характеристики, както и гарантираното високо качество, отличено с редица престижни награди, малка част от които са:

•  Сливенска шевка Сребърен медал, Брюксел, 2007 г.

•  Сливенска перла,Ракия на 2008 г.

• Сливенска перла 25 годишна, "Ракия на годината", Златен медал в категория "Лукс", 2008 г.

• Сливенска Перла 12г. Сребърен медал от Винария, 2009 г.

• Сливенска Перла 12 г.  Златен медал от Продекспо, Москва, 2009 г.

• Сливенска Перла 25 г. Златен медал от Винария, 2010 г.

• Сливенска перла Сребърен медал и почетен диплом от Винария,2011 г.

• Сливенска перла, партида 2 със Сребърен медал от Винария, 2011 г.

Зад интерсната история на „Сливенска Перла“ стои и историята на един забележителен човек, на когото дължим възможността за създаването на марката.Това е Неделчо Неделчев,  единственият българин стипендиант завършил престижното висше лозарско училище в Монпелие, Франция в далечната  1912. Въпреки сериозните предложения за работа в чужбина, той избира да се завърне в родината си с една мечта, а именно да възстанови лозарството и винарството в България. За началото на своята мисия той избира родният си град Сливен, като виден лозарски център. Там той намира съмишленици, с които основава лозарската кооперация „Шевка”, която 90 години по-късно познаваме като един от най-големите Български производители на алкохолни напитки Вини Сливен ЕООД.

Още с дебюта си „Сливенска перла“ печели първа награда за качество от Пловдивския панаир и сърцата на всички българи.

Доказателство за качеството е търсенето на „Сливенска Перла“, което надминава всички прогнози. Производството започва с 5 000 литра, като нараства на 50 000 литра  през втората година и достига 500 000 литра през третата.

През 1985 година, властите в страната последват примера на издадения в СССР указ за „Борба с алкохолизма и пиянството”. В резултат от това са изкоренени хиляди декари лозя. Жертва падат и масивите с Перл дьо Ксаба, като от този момент този сорт спира да участва в производството на „Сливенска Перла“.

Благодарение на факта, че сортовете грозде използвани в рецептата на ракията са много близки като аромат и вкус, Сливенска перла запазва през годините традиционния си плътен вкус, дължащ се на френския ароматен сорт Мускат Отонел.

Защо е специална?

През 1979 г. във винзавода в Сливен е взето  да се направи ракия от грозде, направено на вино, предназначено специално  за последващо дестилиране. За целта са използвани най-ароматните сортове грозде в България- Перл дьо Ксаба и Мускат Отонел. Ракията има феноменален успех по онова време – невероятен аромат, леко тяло, ефирна, вкусна

 Така вече 39 години, марката станала символ на престиж и високо качество е позната българския пазар в трите си основни разновидности:

Ново начало.

В резултат на дългогодишни усилия за възраждане на сорта Перл дьо Ксаба през 2014 година възстановените масиви влизат в плододаване , а през 2016  година производството на „Сливенска Перла“ се завръща към оригиналната си рецепта. За да бъде отбелязана тази стъпка е предприето цялостно ребрандиране на марката. „Сливенска Перла“ вече има нова, специално проектирана бутилка, етикет и луксозна черешова тапа, отговарящи изцяло на високия клас и заслужено водещо място на пазара.

Постиженията на марката разбира се не остават без отзвук и в края на 2017 година на тържествена церемония тя е удостоена със сертификат „Superbrands“, което я нарежда сред най-разпознаваемите брандове в страната.

   

http://www.vini.bg

https://www.facebook.com/SlivenskaPerla/

https://www.instagram.com/slivenskaperla/

 

 

 

*реклама 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Картата на НИМХ показа в следващите 24 часа небето ще се отвори над 7 области в България
Дата: 19/04, 14:30

Росен Кирилов обяви групата на Спартак за Радомир
Дата: 19/04, 14:28

Арестуваха жена, разпространявала фентанил във Варна
Дата: 19/04, 14:24

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 14:10

Синдикат "Образование" предложи на МОН 2 май да е неучебен ден
Дата: 19/04, 14:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия