Политолог: Напрежението между Борисов и Радев става личностно


Дата: 22/02, 18:00

Снимка: фейсбук

Между всички институции в една демократична държава трябва да има едно здравословно напрежение, тъй като постоянно говорим за баланса на властите. Още Монтескьо е прозрял, че гаранцията за успех на едно общество е в неговите институции и колкото по-добре са балансирани те, толкова по-добре функционират те, никой не се самозабравя и всеки си върши работата.

Това каза пред Novini.bg политологът Любомир Стефанов по повод словесните престрелки между премиераБойко Борисов и президента Радев Радев, в които беше намесено и името на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Проблемът е, че от самото начало на българския преход новата българска държава така е конструирана, че президентът да бъде някъде там – не е нито изълнителна, нито законодателна, нито съдебна институция, не представлява никаква власт сама по себе си. Това, предполагам, че е изнервяло до някаква степен всички обитатели на "Дондуков" 1 и по тази причина виждаме това поведение на президента, който иска да уплътни институцията, която оглавява и затова като че ли понякога преминава добрия тон с обитателите на "Дондуков" 2, които са легитимни представители на изпълнителната власт в държавата, заяви Стефанов.

Той посочи, че не намира логично обяснение на намесването на Пеевски в размяната на остри реплики между президента и премиера. Обяснявам си го по-скоро като прибързана реакция, тъй като обвиненията, които президентът формулира пряко или косвено към премиера, намесвайки Пеевски, в крайна сметка, ако премиерът заведе дело за клевета, трябва да бъдат доказани в съда. Да се говори на такова ниво между президента и премиера изглежда детинско. Цялостното им поведение изглежда като на две деца, застанали от отсрещните страни на улицата, които не могат да теглят чертата и да се разберат кой докъде може да си играе на улицата. Това щеше да бъде смешно, ако не беше трагично, когато става въпрос за президент и за премиер на една държава. По тази причина смятам, че Пеевски беше намесен от прибързаност от страна на президента - в опит "да видим, ако гръмнем в тъмното, дали няма да уцелим някой заек, какво ще излезе от тази трънка". Премиерът вече е играл тази ситуация няколко пъти – помним, че българи зад граница го питаха "като се погледнете в огледалото, не виждате ли Пеевски", така че не може да бъде изненадан по подобен начин, това означава, че президентът не се е подготвил, коментира политическият анализатор.

Надявам се, че президентът и премиерът ще спрат да си говорят през медиите. Държавните мъже нямат работа да ни обясняват на нас гражданите какво мислят един за друг като застанат пред микрофон или камера - те работят на 300 метра един от друг, гледат си в прозорците. Цялото им поведение изглежда наистина лековато, подчерта Стефанов.

По думите му напрежението между президента и премиера се превръща в личностно. Политологът заяви, че очаква подобни словесни престрелки между Румен Радев и Бойко Борисов да зачестят.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



В 17 часа в община Варна показват проета за бул. "Цар Освободител" и градската железница
Дата: 24/04, 11:47

След дъжда, примесен с пясък от Сахара, автомобилите във Варна се покриха с жълтеникав прах
Дата: 24/04, 11:43

Всички със стикер на колата получават срок да ги махнат
Дата: 24/04, 11:42

Само на 23 години известен български певец стана татко
Дата: 24/04, 11:37

Трима мъже и една жена от Провадия посегнаха към дрогата и се натъкнаха на полиция
Дата: 24/04, 11:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия