Напрежението между Анкара и Атина се покачва заради това, което ще се случи в Егейско море


Дата: 13/03, 17:21

Снимка Булфото

Турция планира да изпрати военни кораби в морето край курорта Кушадасъ и така да попречи на ученията, които Гърция подготвя. Това съобщава БГНЕС, цитирайки в.“Джумхуриет“. 



Анкара блокира също с учения опита на Гърция и гръцката кипърска администрация да стартират проучвания за въглеводородни находища в Средиземно море. 

Така назрява рискът споровете и проблемите около изключителната икономическа зона в Средиземно море, възникнали между Турция и Гърция и Южен Кипър /гръцката част на острова/, да се пренесат в Егейско море. 

Началото на гръцките учения може да предизвика отново противопоставяне на съюзниците, този път в Егейско море. Гърция планира учението да обхване 4 различни района на Егейско море. Единият от тях започва от гръцкия остров Тасос и стига до границите на Турция. Друго поле на действията е на запад от турския полуостров Чанаккале, според турските власти тази опасна близост е заплаха за територията й. Третият тренировъчен район е на запад от гръцките острови Лесбос и Хиос. Обаче четвъртата зона на ученията започва от южната част на остров Хиос и е много близко до турското крайбрежие – до южната част на полуостров Чешме и достига до залива на Кушадасъ. 

Именно защото тази зона е в непосредствена близост до турските териториални води, Анкара няма да остане безучастна. 

Обръща се внимание на факта, че по този начин маршрутът между залива на Кушадасъ Съаджик и пристанището на Лебедос ще бъде напълно затворен. 

Между двете съюзнически държави са налице сериозни проблеми като континенталния спор, въпроса за въздушното пространство и др., а Турция се противопоставя на гръцките претенции за островите. 

В случая, заради пряката близост на зоните за гръцките учения до турска територия, Анкара ще изпрати военни кораби в морето.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шоколадът поскъпна преди Великден
Дата: 28/03, 22:01

Морето у нас поскъпва с 5-10%, посрещат ни пикола от Непал
Дата: 28/03, 21:50

Петна по дивана? Какво почистване ще свърши работа?
Дата: 28/03, 21:47

Ударно скачат заплатите на софийските общинари
Дата: 28/03, 21:41

Доц. Светла Бонева: България изпусна момента за еврозоната преди 5 г.
Дата: 28/03, 21:261 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия