САЩ са в шок: Стоматолозите ни масово измират по загадъчен начин


Дата: 13/03, 17:41

Снимка Булфото

Представители на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ се опитват да изяснят причината за загадъчната смърт на американските зъболекари и други служители на стоматологични клиники. Според последния доклад на специалистите, само в щата Вирджиния през последните години са починали 9 стоматолози, като причината за кончината им е прогресираща белодробна болест с името идиопатична белодробна фиброза, пише Езорейтер, цитиран от Блиц.

Въпросното заболяване е доста рядко и се характеризира с нацепване и уплътняване на белодробната тъкан, поради което в кръвта на болния постъпва все по-малко кислород.

Според статистиката, по-малко от една трета от болните от тази болест преживяват над 5 години след поставянето на диагнозата. Засега експертите не са в състояние да определят причината за тези мистериозни смъртни случаи. Естествено, прави се предположение, че стоматолозите по време на работа са подлагани на въздействието на някакви вредни вещества. Например, живак, който влиза в състава на някои материали за пломби. При това, според официалните документи, всичките американски стоматолози, работещи легални, са максимално обезопасени от подобен риск. 

Ето какво разказва д-р Рандал Нет от Центъра за контрол и профилактика за заболяванията на САЩ:  

Всичките починали пациенти са мъже. Стоматолозите и техните помощници най-вероятно са били подложени на въздействието на бактерии, вируси, прах, газове, радиация или други форми на опасност. В момента ние не знаем точно от какво е предизвикан бумът на идиопатична белодробна фиброза, но се провежда подробно разследване за изясняване на причините за случващото се. Засега ние препоръчваме на стоматолозите да използват специални респиратори за намаляване на риска.

При това мненията на лекарите в интернет по този повод са почти единодушни, че професията стоматолог е най-небезопасната от всички медицински професии. Затова в смъртните случаи сред служителите на стоматологичните клиники или пръст има някакво мистично проклятие, или има някаква скрита опасност, която трябва незабавно да бъде открита и отстранена.  

А може би е наказание свише?



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Д-р Ненков разкри правилната посока за развитието на България
Дата: 20/04, 13:46

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 13:40

Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят
Дата: 20/04, 13:25

66-годишен мъж загина при пожар в Силистра
Дата: 20/04, 13:15

Евродепутат: Трябва радикална реформа в посока президентска република
Дата: 20/04, 12:571 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия