Древните египтяни издълбаха рисунка на кораб в скалите, сега той ще плава до България (снимки)


Дата: 25/05, 16:37

Варненският археологически музей ще бъде партньор в реализацията на международната морска експедиция АБОРА IV. Тя е организирана от германския изследовател и експериментатор д-р Доминик Гьорлитц.

В основата й стои сведението на Херодот, че египтяни са преминали през земите на древна Тракия и Скития и са основали царство Колхида (дн. Грузия). Експедиция АБОРА IV има за основна цел да изследва морските контакти между цивилизациите от източното средиземноморие и черноморския басейн през праисторическата епоха.

Експедиция АБОРА IV е планирана да започне в края на месец май 2019 г. от Сочи (Русия) като премине последователно през Варна (България), Истанбул и Троя (Турция), Атина (Гърция), егейските острови Лемнос, Милос, Тера и да приключи в Крит. Плаването ще се осъществи със съвременна реплика на древноегипетски кораб от преддинастическата епоха (V–IV хил. пр. Хр.).

За прототип на този кораб са използвани скални изображения на плавателни съдове, открити в Египет, датирани 3500 г. пр. Хр. Корабът ще носи името „Дилмун“ – митичен южен остров, от който древноегипетските фараони са черпели своите богатства. Плавателния съд ще бъде с размери 12 м. дължина, 4 м. ширина, 2 м. височина на борда и ще се задвижва с едно правоъгълно платно.

Управлението ще се осъществява със система от подвижни килове, разположени на носа и кърмата. Екипажът ще се състои от 12 човека. „Дилмун“ ще бъде построен в езерото Титикака, Боливия. Това се налага поради факта, че днес в света единствено южноамериканските индианци пазят традиционните умения за изработване на плавателни съдове от тръстика.

Другата основна цел на експедиция АБОРА IV има социален характер. Това плаване е посветено на 50-та годишнина от експедицията с тръстиков кораб РА I на Тур Хейердал. Едновременно с това организаторът на бъдещата експедиция Доминик Гьорлитц си е поставил амбициозната задача да докаже, че представители на различни държави и култури, някои от които в момента са политически и идеологически противопоставени, могат да работят заедно и да съжителстват нормално на едно място. Екипажът на бъдещата експедиция ще е интернационален. В него има американец, руснак, арменец, турчин, грък, българин, холандец, германец и боливиец.

Официален представител на България в експедиция АБОРА IV ще бъде Теодор Роков от варненския археологически музей. За него това ще бъде второ подобно плаване-първото е през 2010 г. с международната експедиция ‚Дунавска Одисея“ от Белград до Варна. Партньорството на варненския археологически музей в реализацията на тази бъдеща експедиция е естествено продължение на традицията негови специалисти да участват в подобни начинания. През 1984 – 1985 г. проф. Михаил Лазаров е член на екипажа на експедиция „Аргонавтика“ – плаване с яхта от Варна до Грузия и до Егейските острови. През 1988 г. Иван Иванов заедно с проф. Лазаров са членове на експедицията „По пътя на спондилуса“- плаване с водолазен кораб от Варна до Атина.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Община Монтана вдига помощта за младите семейства с по 100 лева
Дата: 25/04, 20:19

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 20:10

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 20:10

Заплатите в туризма този сезон скачат с 20 на сто
Дата: 25/04, 19:57

Мафиот притесни атрактивна дама в "Стани богат"
Дата: 25/04, 19:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия