Плутон може да се окаже гигантска комета


Дата: 26/05, 03:00

Историята на Плутон продължава да става все по-неясна. Преди време космическият обект загуби статуса си на планета и беше сложен в категорията планета-джудже. Някои учени обаче оспорват и това определение, а ново проучване насочва към идеята, че Плутон всъщност може да е гигантска комета, съобщава онлайн изданието CNET и vesti.bg.

Проучването е дело на учени от Института "Саутуест" (SwRI), които са използвали данни от "нови хоризонти" на НАСА и мисията "Розета" на Европейската космическа агенция (ЕКА), която кацна на кометата 67Р. Те са сравнили информацията с това, което се знае до момента за Плутон.

"Разработихме космохимичен модел на "гигантската комета" на формирането на Плутон", казва Кристофър Глейн от института. Учените са открили, че един от най-големите богати на азот глетчери на повърхността на Плутон има сходен състав с намереното от "Розета" върху кометата.

Данните показват още, че има сходство в количеството азот в глетчера с количеството, което би имало на Плутон, ако той е обект, който е формиран от милиард комети или обекти от Пояса на Кайпер. Учените са разгледали и друг модел, в който Плутон се е формирал от много студени ледове. Той също сочи към идеята, че около милиард древни комети са се събрали в едно и са създали Плутон.

Учените обаче нямат идея как се е случило това. За сега те нямат и преки доказателства, че Плутон е създаден точно по този начин. Такива трябва да се съберат тепърва чрез по-детайлни проучвания на планетата-джудже, която може и да се окаже гигантска комета.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Изрязаха неприлични кадри от Ергенът по БТВ с Васка
Дата: 29/03, 14:28

Таджикистан арестува 9 души заради връзки с атентата в Крокус
Дата: 29/03, 14:22

Петър Чобанов: Представителите на централната банка не трябва да заемат политически постове
Дата: 29/03, 14:22

Музикантите от бигбенда на НАТО се включиха в джем сешън със свои български колеги в софийски клуб
Дата: 29/03, 14:08

Асен Василев към Красимир Вълчев: Не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите
Дата: 29/03, 14:04

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия