Въпреки природните аномалии Black Sea Shells продължава да снабдява пазара с най-качествената мида


Дата: 17/08, 15:28

Добре познатите производители на миди Black Sea Shells са най-големите доставчици на култивирана мида на българския пазар, и не само. Продукцията си фирмата продава успешно и в редица държави, сред които Испания, Италия, Англия, Съединените Американски Щати и дори някои азиатски страни. Отглеждането й обаче,  не винаги се оказва лесна задача. Въпреки професионализма и високата технология, която се използва има години, в които природата е с неблагоприятни условия. Това води до висока смъртност на мидата през лятото. Тя се дължи на няколко фактора - висока температура, липса на достатъчно количество хранителен ресурс, кислороден глад, пренаселеност и т.н.

Едно от най-големите препядствия тази година се оказа баланусът. Това са различни видове обрастатели, които полепват върху мидите и извличат хранителните стойности. Баланусът пречи на мидата да се развива и съответно тя умира.

Собственикът на Black Sea Shells Найден Станев обясни, че това е природно явление, което се появява горе-долу веднъж на 10 години. Единствения начин да противодействат на баланусите и да спасят мидите е да ги извадят по-рано, както и да залагат по-големи количества.

„Трудно е да вървим срещу природата, но сме длъжни да осигурим на пазара качествена мида, много търговци разчитат на нас. Въпреки трудностите тази година, ние запазихме цената на мидата, за да не ощетим крайния клиент“, отбеляза още господин Станев пред „Петел“.

Най-големият производител на култивирани миди у нас – „Бляк Сий Шелс“ ООД, съвсем скоро ще има и своя собствена фабрика за преработка. В момента приключва строежът й в Каварна. Очаква се до края на годината вече да работи.

Фабриката на "Бляк Сий Шелс" в Каварна е първата подобна в страната. Първоначално тя ще осигури над 40 работни места в града. Заедно с пускането на производството ще се разшири и капацитетът на мидената ферма, за да може да отговори на потребностите на световния пазар.

В момента капацитетът на фермата е над 1000 тона годишно, като с продукцията се захранват нуждите на цяла България. Целта е през следващите години поетапно с разширяването и на фермата, и на фабриката, годишният добив на миди да достигне 3500 тона.

Контролът върху качеството на мидите е изключително прецизен и се извършва по всяко време. Фирма „Бляк Сий Шелс“ притежава австрийски сертификат за биологично чист продукт, който е гаранция за партньорите от цял свят и любителите на екзотичната кухня.

Интервю с Найден Станев може да видите ТУК.

Бляк Сий Шелс ООД

България, Варна 9000,

ул. "Тихомир" № 28, вх. А, ап. 14

Телефон/факс: +359 52 507219

Мобилен: +359 887 253329

Имейл: office@blackseashells.com

gajdaus@yahoo.com

Снимки Артвижън ЕООД

www.artvision-bg.com

*Реклама

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешната дата в историята
Дата: 20/04, 07:36

Жълт код за обилни валежи в събота
Дата: 20/04, 07:25

Днес е изпита по химия в СУ
Дата: 20/04, 07:12

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 20/04, 07:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия