По-интелигентните жени предпочитали да раждат естествено


Дата: 21/01, 14:34

Колкото са по-интелигентни жените, толкова по-често искат да раждат естествено. Даже отказват стимулация и обезболяване. Това разкри д-р Милко Папазов, началник на родилното отделение във варненската болница “Света Анна”, пише "Дарик".

Моделът на естественото раждане се завръща. Все повече пациентки се ориентират към нормално раждане, показват наблюденията на акушер-гинеколога с над 30-годишен стаж.

„Моделът, който беше преди двайсетина години: „Не искам да ме боли, искам секцио”, отмина”, коментира д-р Папазов. Той уточни, че миналата година секцио е прилагано при 35 на сто от ражданията в „Света Анна”,  което е доста под средното за страната около 60 на сто. 

И в родилното отделение на „Света Анна” се наблюдава тенденцията жените все по-често да раждат след 30-годишна възраст. Най-възрастната родилка за миналата година е 45-годишна. 

„Раждането в млада възраст е най-благоприятно и за майката, и за детето, ако щете и за неговото възпитание. Кариерата не е причина да се отлагат ражданията, но и тенденцията и тук е такава”, изтъкна  шефът на най-старото в града звено за раждания. 
 
В същото време най-младите майки са на 14-15 години. „Това е трагедия. Те се радват тук, кичат ги със злата тия деца, които са изкарали втори клас. То себе си не може да гледа, а трябва да гледа бебе”, сподели д-р Милко Папазов. Според него за решаване на този проблем са необходими „много социални решения”.

През 2018 г. в родилото на „Света Анна” и имало 1076 раждания , като на бял свят са се появили 1071 бебета. Статистиката е за 9 месеца, тъй като отделението беше затворено за голям ремонт. До края на май звеното работеше с половината от капацитета си, а през юни и юли прекрати изцяло приема на пациентки, за да бъде преобразено и модернизирано. 

До края на февруари се очаква да бъде пуснат в действие новият асансьор в сградата.  След монтажа на авариралото съоръжение, ще се пристъпи към подмяна и на другия асансьор. В момента 4-етажната сграда се обслужва от само един асансьор, пуснат в действие  през далечната 1958 г.

Най-много раждания във Варна през миналата година са регистрирани в СБАГАЛ „Проф. д-р. Д. Стаматов”. В единствената специализирана болница по акушерство и гинекология извън столицата се хоспитализират родилки от цяла Североизточна България. Там през 2018 г. са проплакали 2278 новородени, което е с около 100 повече в сравнение с предходната година, съобщи управителят на болницата проф. д-р Емил Ковачев.
Най-младата родилка е на 13 години, а най-възрастната - на 51. Многоплодните бременности са 61– 59 двойки близнаци и 2 двойки тризнаци. През отделението по неонатология в АГ болница са преминали 294 недоносени деца, като най-малкото бебе е родено 610 грама. То вече е приведено за доотглеждане в Дома за медико-социални грижи за деца  в кв.”Виница”. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Прах от Сахара обхваща Турция
Дата: 25/04, 23:07

Криси прекрасна срещата на Магдалена с Алек и се появи с нощница и грим
Дата: 25/04, 22:51

Над 600 ракети са изстреляни днес срещу градушката
Дата: 25/04, 22:32

Шофьор се заби в патрулка в Хасково
Дата: 25/04, 22:22

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 22:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия