Тръмп не се отказва от митата за европейски коли


Дата: 21/01, 21:33

Налагането на мита за европейските автомобили, влизащи на пазара в САЩ най-вероятно ще е следващата важна крачка в политиката на президента Доналд Тръмп. Това обясни шефът на финансовата комисия в Сената Чарлз Грасли, който обаче уточни, че става въпрос за негова прогноза, а не за потвърдена от канцеларията на президента инициатива, съобщава Automedia.

Според Грасли, до средата на февруари ще стане ясно дали САЩ ще облагат с 25% вноса на автомобили и компоненти за производството им в Щатите, като идеята зад този ход е да бъде принуден ЕС да сключи ново търговско споразумение със САЩ.

През миналата година Тръмп сериозно нагнети тази тема и това наложи среща с президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след която стана ясно, че преговорите продължават и може да не се стигне до мита. По-късно официалната политика на САЩ беше, че няма да има мита за колите, идващи от ЕС и Япония, докато е налице „прогрес в преговорите” с тях.

Основното искане на Тръмп е ЕС да се откаже от митото от 10%, с което се облагат американските коли в Европа. Сега в Щатите митото за европейски автомобили е 2,5%, а това за пикапи – 25% - пряка мярка за защита на местните производители.

Налагането на мита на европейските и японски коли, както и на компонентите за производството им, идващи отвън, се приема като изключително лоша новина от автомобилните компании, които вече провеждат сериозни лобистки кампании във Вашингтон, но засега без ясен резултат. Според независими прогнози, ако митата от 25% станат факт, то цената на вносните коли в Щатите ще скочат с около 6000 долара.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Времето остава хладно, но почти без валежи в петък
Дата: 18/04, 22:13

Още един изгонен и огромна промяна в "Хелс кичън"
Дата: 18/04, 22:13

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 18/04, 22:00

Експерт пресметна: Това, че не сме в сухопътния Шенген бърка в джоба на всеки българин
Дата: 18/04, 21:51

Разочарование за Ромина Тасевска в "Хелс кичън"
Дата: 18/04, 21:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия