Винарска изба „Варна” празнува Трифон Зарезан и рождения си ден като утвърдена марка на пазара


Дата: 05/02, 11:40

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Във Винарска изба „Варна” празнуват Трифон Зарезан и 11-ия си рожден ден днес.

По традиция собственикът на избата – Григор Григоров, и технологът Тихомир Трифонов зарязаха лозето, а после посрещнаха отбрани гости от Варна и региона – съмишленици, културтрегери, приятели, партньори и представители на бизнеса, предимно от туристическия бранш.

След като прие многобройни и заслужени поздравления за добре свършена професионална работа и вдигна традиционните за празника тостове, технологът Тихомир Трифонов разкри защо изба „Варна” продължава да е утвърдена и предпочитана марка на пазара, кои вина са любими на техните клиенти и какви са перспективите през 2019 година.

- Г-н Трифонов, каква беше за вашата изба 2018-а?

- Реколтата през 2018 година беше доста интересна. Забелязва се една цикличност в климатичните условия на всеки 4 години по отношение на отглеждане на лозята. И тази интересна година се появи през 2018-а. Изключително предизвикателство за лозарите. Беше лято с много висока влажност в месеците на зреене на гроздето, което поражда предпоставка за развитие на болести. Само прецизният усет на лозаря определя качеството на реколтата. Поради тази причина при реколта 2018 надделя майсторлъкът на лозарите – който успя да опази лозето и гроздето в добро здравословно състояние, той има качествено вино.

За наше щастие ние улучихме формулата за това как да се гледат лозя и успяхме да имаме 100% здрава реколта.

- Как се отразиха климатичните условия на продукцията?

- Климатичните условия играят много важна роля при развитието на лозата и зреенето на гроздето. При бялото грозде е необходимо умерено зреене, високите летни температури не се отразяват добре на качеството му. Не само захарното съдържание е важен показател, а цялостната технологична зрялост, т.е. баланса от захарно съдържание, киселини и ароматни прекурсори. Такива бяха условията за лозята през 2018 г. и имахме балансирано зреене.

- Кое е виното на 2018 година?

- Струва ми се, че 2018-а е реколта за Совиньон блан сред белите вина. Качествата на този сорт с проявиха по изключителен начин. За съжаление не така стоят нещата при червените сортове, може да се каже че беше неудачна година. Липсата на достатъчно слънцегреене и температура, бяха предпоставка за слабото натрупване на фенолни и багрилни вещества. Палитрата по отношение качеството на червеното грозде беше изключително притеснителна, защото е трудно да се прецени какъв е потенциалът му на лозето. Той се проявява по време на ферментация.

- Кои са предпочитаните вина от вашите клиенти?

- С годините, традиционно се оформиха четири асортимента с най-висок рейтинг и интерес от страна на клиентите. Совиньон блан е сорт към който се проявява най-много интерес в световен мащаб, ние се гордеем, че той реализира най-добрите обороти сред нашите вина. Имаме и две розета, които взети съвкупно създават оборот толкова, колкото всички останали бели вина, които произвеждаме. Произвеждаме ги от Санджовезе и Пино ноар с търговско наименование „Блъш“. 

Санджовезе е италиански сорт, от който италианците правят великите токсански вина. При нас условията не са добри за токсанско вино, но са перфектни за розови вина от това червено грозде.

СМС - явно там сме улучили формулата за аромати и вкусове, които да са в една хармония, в един комплекс, така че гроздето, почти изцяло произведено от Южна България, сме намерили начин да го поднесем на публиката и да реализираме един от най-високите обороти.

- Имаше ли вино, с което изненадохте почитателите си?

- Нещо, с което се опитваме да заинтригуваме клиентите и публиката, е червено вино от Пино ноар. То е малко непознато на българската публика. От него се получава леко червено вино, повече ароматно, с аромати и вкусове на череша и вишна. Но заради лекотата в структурата си, не заинтригува интереса не публиката. Бих го нарекъл лятно червено вино, защото съчетава в себе си елегантността на бялото вино в червена дреха. И добре охладено през лятото е страхотна компания за почитателите на червени вина, които дори и през лятото не могат да се откъснат от тях. Компанията на такова вино могат да бъдат леки мезета. Освен това Пино Ноар е сорта който въпреки лекотата на фенолната си структура, съдържа най-много антиоксиданти сред познатите сортове. Така че публиката има възможност да преоткрие този сорт грозде и този асортимент вино не само от нас. В България могат да се намерят много добри образци на това вино. Ние произвеждаме малки партиди от по 1000 бутилки, които много бързо се изчерпват.

- Към какво ще се стремите през 2019 година, за да продължите да сте актуални на пазара?

- В момента винарната има насаждения, повече отколкото могат да се преработят като грозде в нея, и на мен това ми дава предимство да отбирам най-доброто от реколтата. Достигнали сме един капацитет, който смятаме, че напълно задоволява търсенето на нашите продукти на пазара. Не предвиждаме увеличаване на партидите или увеличаване на производството, защото вероятно вече ще преминем в една по-различна сфера на промишлено винопроизводство. Искаме да спазим това, което сме изградили като стил, като ниво, като внимание към суровината и като внимание към продукта, и да се опитаме да го задържим като качества. Разнообразяваме асортиментните структури с неголеми количества нови асортименти на сортове, които тепърва влизат в плододаване, като например гренаж - червен сорт грозде, от който се правят розета. За втора година вече е в плододаване това лозе и се получи много хубаво розе. Мислим да го оформим като асортимент и да го представим на публиката на днешния ни празник, за да видим какъв ще е афинитетът. Има и един друг сорт, който за трета поредна година го предлагаме на наши клиенти. Той е италиански сорт пинолето, от който италианците правят основно шампанизирани вина. Ние го предлагаме като бяло сухо вино, но възбуди доста интерес в публиката и е част от различното в нашата асортиментна структура, част от предизвикателството към вкусовете на клиента.  

- Вашият тост за Трифон Зарезан?

- С малки суми, с малки дози, но редовно. Не е лъжа, че виното може да се приема като лекарство, но както всяко лекарство си има доза и виното трябва да се разглежда като такова лекарство. Пийте задължително вино, било то бяло, било то червено. Трудно е да се каже дали между тях има по-полезно или по-неполезно. Самата структура на тази напитка с нивото на алкохолно съдържание, със съдържанието си на феноли, витамини и минерални елементи, е полезна. Само си помислете колко са продуктите, които консумира човек и не са претърпели термична обработка. Тоест, в тях да се е запазило всичко, което е дошло от слънцето и почвата, през преработка, без термична, до консумация. Което ще рече, че в тях са запазени всички полезни качества и вещества.

ВИНАРСКА ИЗБА ВАРНА

АДРЕС

Варна, с. Генерал Кантарджиево

ТЕЛЕФОНИ

тел. магазин: +359 897 009 594;
търговски представител: +359 882 434 345;
тел: +359 88 7574148

E-MAIL

sales@varnawinery.eu
office@varnawinery.eu

За резервации на винени дегустации:
winetasting@varnawinery.com

 

 

 

 

*Реклама



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Гордана Силяновска води пред Стево Пендаровски с около 140 хиляди гласа след обработване на почти 80 процента протоколите на изборите в Северна Македония
Дата: 25/04, 01:27

Над 100 антики иззеха при спецакция в Плевен
Дата: 25/04, 01:13

Нов проект! Комплекс от 4 къщи в м-ст Траката във Варна
Дата: 25/04, 01:00

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция
Дата: 25/04, 01:00

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 25/04, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия