Копривата - средството, което лекува почти всичко


Дата: 12/02, 23:09

Може да ви изглежда невероятно, че една бодлива зелена трева е панацея за почти всичко, което ви разболява, но това е вярно. Копривата е растението, което предоставя лек за артрит, в основата е на билковите лечения за алергии, облекчава косопад, намалява кървенето, бори се с инфекции на пикочния мехур, помага при кожни оплаквания, неврологични заболявания и дълъг списък от здравословни проблеми.

Копривата расте по цял свят, тя се използва с лекарствени цели и като храна. Силно питателното, бодливо растение често се използва като пролетен тоник. Това е естествен продукт, който премахва метаболитните отпадъци и стимулира лимфната система, насърчава лесната екскреция през бъбреците. Всички части на растението коприва се използват, и са на разположение в широка гама от лекарства, вариращи от изсушени листа, мехлеми, тинктури, хомеопатични лекарствени средства и билкови екстракти.

Копривата - лек за артрит

Листата от коприва се използват за лечение на болезнените симптоми на артрит, подагра, ревматизъм, като и на фибромиалгията и тендинита. Пациенти с лупус и други автоимунни заболявания, страдащи от болката, могат да пият чаша чай от коприва или ядат задушени листа от коприва. Нейното диуретично действие и способността и да освобождава пикочната киселина от ставите при подагра, премахва болката.

Смъденето от коприва - ползи за здравето на жените

Коприва е с високо съдържание на желязо, което я прави отлична за борбата с анемията и умората. Тя поддържа черния дроб и женската хормонална система. Бременните жени се възползват от копривата, като ги предпазва от кървене и помага за укрепване на плода. Тя стимулира производството на мляко при кърмачки. Смъденето от коприва намалява симптомите на ПМС, стимулира производството на естроген за облекчаване на симптомите на менопаузата. Тя често се използва в билкови тоници за премахване на миома и регулира менструалния поток.

Лечение на алергии с коприва

Смъденето от листа на копривата е било използвано като билково лечение и хомеопатично лекарство за облекчаване на алергии като астма, сенна хремауртикария и други алергични дерматити.

Поддръжка на пикочните пътища с коприва

Смъденето от коприва е полезно за функцията на пикочния мехур и пикочните пътища и при двата пола. Чаят действа като естествен диуретик, увеличава уринирането и помага при камъни в бъбреците. Действа като деконгестант и намалява разширенията на простатата.

Супа с лапад и коприва

Коприва при косопад и кожни заболявания

Чаят от коприва облекчава екзема и акне, премахва брадавици, когато се прилага локално, и облекчава сърбеж от копривната треска. Тя има стимулиращ ефект върху скалпа, когато се използва за изплакване на косата и помага да се регенерира косъма, както и за растежа на косата и се използва за възстановяване на оригиналния цвят. Тя работи за облекчаване на пърхот и като балсам за кожата на главата.

Ефектът на коприва при храносмилането

Листа от коприва са ефективни при намаляване на симптомите на храносмилателния тракт, вариращи от отлив на киселина, излишъкът от газ, гаденеколит. Освен това, тя притежава лекарствено действие върху лигавиците, което я прави ефективно билково лечение при възпалено гърло, подути хемороиди, кървене от носа и раните в устата.

Какво още лекува копривата?

- Намалява възпалението на венците и предпазва от плака, ако изплаквате устата си с нея.

- Облекчава гърдите и кашлица, бронхита, хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и туберкулозата.

– Полезна е при лечение на Алцхаймер.

- Облекчава неврологичните заболявания като МС и ишиас.

- Корените на растението са полезни за предотвратяването на уринирането през нощта при деца.

- Унищожава глисти и паразити.

- Поддържа ендокринната система, включително щитовидната жлеза, далака и панкреаса.

Съвети: Как да я изберем

Когато избирате коприва, се спирайте само на горната част от стъблото , защото именно там листата са по-малки и свежи, по-крехки са и не горчат колкото престарелите. Копривата обича да расте на значително замърсени места, поради което, ако имате възможност, я купувайте от биомагазини. 

За да е достъпна за готвене през цялата година, може да използвате няколко метода за обработка - изсушаване, замразяване и дори консервиране. Не бива да сушите копривата на слънце, защото ще загуби много голяма част от своите полезни вещества. Поставяйте я на сенчесто място, а изсъхналите листа складирайте в добре проветрени, тъмни и сухи помещения. По този начин копривата може да се съхранява до 2 години.

Все пак за кулинарните цели най-добре е да използвате замразена или консервирана коприва, защото сушената губи голяма част от веществата си.


Чаят евтин и полезен

Чаят от коприва е от най-полезните, препоръчва се от билкари, кулинари и йоги. А и е от най-евтините.  Кутия с листа от коприва от аптеки и биомагазини излиза най-много три лева, а скоро и сами може да си я наберете по поля и планини. Така чаят, който звездите пият за детоксикация, отслабване и укрепване на имунната система, може да излезе и безплатен. Само не забравяйте, добре да я измиете.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ударно скачат заплатите на софийските общинари
Дата: 28/03, 21:41

Доц. Светла Бонева: България изпусна момента за еврозоната преди 5 г.
Дата: 28/03, 21:26

Симона от “Хелс Китчън” запозна Митко със семейството си, но скри, че са гаджета
Дата: 28/03, 21:18

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева
Дата: 28/03, 21:181 Коментар

Тежка катастрофа между кола и мотор в София
Дата: 28/03, 21:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия