Разкриха дискриминация в училищен стол в Айтос


Дата: 12/02, 09:09

Кадър: Нова Тв

Сигнал за дискриминация в училище. Деца от 1-ви  до 4-ти клас в айтоско училище  плащат различна цена за обяда в училищния стол. Това алармират родители.  Според сигналите,  от тази седмица децата с адресна регистрация град Айтос трябва да плащат за купон за храна, а за учениците от селата - храната е безплатна.

В Средно училище "Никола Вапцаров" в Айтос до края на миналата седмица родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас, които се хранят в училищния стол плащали по 1 лев за купон. В петък разбрали, че цената се променя на 2,04 лв., а заедно с нея има и други промени. Обядът става платен за децата с адресна регистрация в Айтос  и остава безплатен за тези от околните селища.

Като този купон детето реши, че в сряда ще се храни, но не го използва в сряда - изгаря. А за децата, които пътуват от  село, за които нямам нищо против, те се хранят всеки ден безплатно в стола. За мен е несправедливо едните деца да плащат 2 лева, а другите да се хранят безплатно. А това се случва от този понеделник, т.е. от днес, досега всички деца се хранеха срещу 1 лев на ден. Не е въпросът дали ще е 1 или 2 лева. Просто ме притеснява защо едното дете ще плаща 2 лева, а другото ще се храни безплатно, разказва баща на ученик в училището, цитиран от Нова телевизия.

Това е някакво решение, което са взели. Повечето хора са против това нещо. Хората, които са тук от града, горе - долу са със същите заплати, които получават и другите, казва Мария Костадинова.

От ръководството на учебното заведение твърдят, че няма нищо нередно. Оказва се, че от 1 февруари училището им нов директор, след като предшественика му е бил наказан от образователния инспекторат в Бургас заради нарушения свързани с храната на най-малките ученици.

В чл. 53 от Закона за предучилищното и училищното образование е записано,че за средищните училища, за пътуващите ученици осигуряват целодневно организация на учебния ден, обедно хранене и транспорт, обясни директорът на училището Ирина Вътева.

От Образователния инспекторат в Бургас разясниха, че с постановление на Министерски съвет всяка година за децата от селата се отпускат по 629 лв. на година на пътуващ ученик за безплатен транспорт, храна и възпитател. Средства, които са целеви. Всъщност, предишното ръководство е направило нарушение, защото и децата от града, и тези от околностите са плащали за купоните една и съща цена -  1 лев. Констатирано е пренасочване на средства от тези за издръжката на пътуващите деца към тези с адресна регистрация в Айтос и затова цената на обяда е била с 1 лев за всички, вместо сегашните 2,04 лв. Сега след реакцията на родителите,  ръководството на училището се ангажира да търси вариант за по-евтин обяд за всички децата, обещава директорката.

Аз съм убедена, че ще намерим решение за поевтиняване на обедното хранене и на учениците от Айтос, които са на целодневна организация. Ако не и то да бъде безплатно поне за тази учебна година, казва Ирина Вътева.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Урок по история: Името на този български владетел значи Вълк
Дата: 28/03, 12:15

Кирил Петков с призив към президента: Нека изборите да са "2 в 1"
Дата: 28/03, 12:12

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 12:10

Тошко Йорданов: Отговорността за това служебно правителство е най-вече на ПП-ДБ
Дата: 28/03, 12:02

Пак облаци дим във Варна
Дата: 28/03, 11:511 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия