Разузнавачът Иван Пенков: Покушението на Гебрев може да е предупреждение към неприятелите на Русия


Дата: 12/02, 09:15

Този случай е горчив урок за нашите служби за сигурност.

Той припомни, че преди две години руският президент Владимир Путин в своя декларация обяви, че ще бъдат наказани държавните предатели на Русия, където и да се намират по света. Може ли случайно един високопоставен офицер в ГРУ да бъде тук в страната нелегално, когато има ред в международните отношения и отношенията между службите? Би трябвало нашите служби да знаят за неговото пребиваване. Това каза бившият заместник-началник на военното разузнаване Иван Пенков в коментар дали има връзка между отравянето на Емилиян Гебрев и Скрипал в ефира на bTV радио.

Той припомни, че преди две години руският президент Владимир Путин в своя декларация обяви, че ще бъдат наказани държавните предатели на Русия, където и да се намират по света. „Тази декларация ме кара да мисля, че тук става въпрос за една програма, в която да се отговори на мерките, които се вземат по отношение на Русия в икономическата област. Ние живеем във времена на тежко икономическо противостоене, търговска война, налагане на санкции на Русия. Неслучайно ги припомням тези неща.

На въпрос дали допуска, че служители на руските спецслужби могат да се занимават с частни поръчки Иван Пенков отговори, че е възможно, но че подобни частни фирми, които се занимават с военни поръчки, го правят с договор с Министерство на отбраната. „Опитът да се дезангажира руското ръководство в една такава операция не може да бъде изолирана акция на частна фирма.

Или да е солова акция на ГРУ, без държавното ръководство да знае. Това е абсурд. Това явление не е откъснато от политиката на руската държава. Това може да стане само със сътрудничество, да не казвам по заповед и с принципното разрешение и съгласие на държавата“, обясни бившият заместник-началник на българското военно разузнаване.

Покушението на Гебрев може да е предупреждение към предателите и неприятелите на Русия, допусна Пенков. „При случая със Скрипал никъде не се коментира, че той е етнически украинец, обаче е офицер в руските въоръжени сили и в ГРУ. Този факт е надделял при планирането на операцията. Тук става въпрос за много пари и мерки за сигурност.

Те си дават ясна сметка, че може да бъдат упреквани руските специални сили, в частност ГРУ. Това са отговорностите и рискът на всяка операция. Това също в плана за операцията ще бъде отбелязано, че ще покажем на света, че ние следваме една своя доктрина срещу враговете на страната. Ето това е предупреждението. Разбира се, в момента ние разговаряме на базата на хипотези“, допълни той.

Според Иван Пенков нашата система за национална сигурност и субектите в нея не си правят извода от случаи като този с Гебрев: „Не е важно в случая колко е вярна или не хипотезата за тази руска операция. Този случай трябва да послужи за урок на всички субекти на националната сигурност. Като започнем от президентството, парламента, премиера, министерствата, службите за сигурност, религиозните общности. Всички те трябва да си вземат урок как е възможно да се разстрои националната сигурност в една страна и никой не е защитен от това нещо. Не е простимо това, което се е случило при случая с Гебрев.

Лекарите са били напълно убедени, че това е опит за отравяне. В такива случай във Военна болница има служебно лице, свързано със службите за сигурност. То би трябвало веднага да прояви интерес и да се направи съответното следствие. А не да чакаме да минат 4 години и от британските служби да ни кажат, че Федотов е бил в България. Това е горчив урок за нашите служби за сигурност. Ние не сме някакво островче извън амбицията на Русия да ни разузнава, да провежда специални операции.“

Попитан как ще коментира думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че очаква руска намеса на предстоящите избори Пенков отговори: “Това е прогноза, която не е лишена от основание. Цял свят чувства огромните възможности на военното разузнаване на Русия. Абсолютно логично е да очакваме такава намеса. Трябва да бъдем много внимателни.“


 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Всички пътуващи към Гърция да чуят МВР какво ги чака на границата
Дата: 29/03, 11:58

Габриел: Не трябва да има безвремие, но това не означава да бъдат претупвани нещата
Дата: 29/03, 11:56

Идва лоша новина за кредитите за жилища, предупреди БНБ
Дата: 29/03, 11:52

Звездата на „соколите“ поскъпна
Дата: 29/03, 11:51

Румен Радев: Опциите за служебен премиер са изключително стеснени
Дата: 29/03, 11:421 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия