Д-р Христо Кузов, археолог: При разкопки във Варна е открит печат на Юстиниан Първи


Дата: 12/02, 16:412 Коментара

Снимка Агенция Фокус

При разкопки във Варна през сезон 2018 е открит печат на Юстиниан Първи, който е скрепвал кореспонденцията на императорската канцелария. Това каза археологът д-р Христо Кузов на пресконференция в Регионалния исторически музей-Варна по повод Деня на археологията в България, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна.

Кузов добави, че за трети път се провеждат и проучвания в римския град Марцианопол. Той допълни, че археологическите разкопки се водят се в сектор западно от Музея на мозайките в град Девня. „Тук обитаването е било много интензивно. Става въпрос само за Римска и Късноантична епоха. Има 6 етапа на обитаване и застрояване“, каза още д-р Христо Кузов. По думите му е открит зид от строителство от началото на 3 век.

„В началото строителството е било от дърво. В средата на втората половина на 3 век градът е опожарен и унищожен“, коментира археологът. Той допълни, че най-масивно и представително е било застрояването по времето на първата тетрархия, когато Марцианопол става столица на Втора Мизия. Според него тогава строежите са били най-атрактивни, с мраморна облицовка и настилка, с мозайка и дори на места с подово и стенно отопление. Д-р Христо Кузов поясни, че от този период няма регистрирани опожарявания.

„Следващите застроявания, след поредното разрушение на града, са зидария с камък, кирпич на каменен цокъл, а през 6 век строителството се регистрира само като културен пласт и находки, защото е нестабилно“, отбеляза експертът. Друга интересна находка, която е открита, освен печатът на Юстиниан I е митническа пломба от 5 век.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html

КоментирайСпонсорирани връзки.


Марешки се припозна в Христос: Искаме да изгоним търговците от храма България!
Дата: 22/04, 19:26

Сензационен обрат с лъскавия палат на Баневи, обявен за продажбата
Дата: 22/04, 19:18

Младежите до 19 години на хандбалния „Спартак” четвърти в България (снимки)
Дата: 22/04, 19:11

От последните минути! Четириетажна кооперация рухна в Истанбул (видео)
Дата: 22/04, 19:022 Коментара

Илиан Илиев за „Петел”: Срещу Берое беше тежък мач и дадохме жертви, но излизаме мобилизирани срещу Лудогорец
Дата: 22/04, 18:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия