Красимир Вълчев: Промените в Закона за висшето образование почти са готови


Дата: 12/02, 20:00

Снимка Булфото

Промените в Закона за висшето образование /ЗВО/ почти са готови и те ще засегнат предимно системата на управление на държавните висши училища и акредитацията им. Малки промени ще има в системата на финансиране, като на някои професионални направления, които са с най-голям очакван бъдещ недостиг на пазара на труда и най-малко студенти учат в тях, ще им дадем възможност за финансиране на таксите или за безплатно обучение.

Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията "Най-добрите университети на България за 2018 г.", съобщи БТА.

Наградите се връчват въз основа на резултатите от декември 2018 г. - от последното издание на Рейтинговата система на висшите училища у нас, което сравнява представянето на всички 51 висши училища у нас в 52 професионални направления. Промените в ЗВО предвиждат ректорите да имат договори за управление на университетите, които ще ги направят по-отговорни за определени стратегически цели и задачи, каза министър Вълчев. Той обясни, че ще се насърчават висшите училища за подобряване на резултатите, за профилна специализация, за подкрепа на младите преподаватели, за повишаване на научната дейност и за свързването на нашите висши училища в университетски мрежи. Това са промени за държавните висши училища, а частните университети имат по-свободен модел на вътрешното си устройство, уточни министърът. Той каза, че промените в ЗВО ще бъдат предложени за обществено обсъждане вероятно до края на месеца или до началото на март.

В най-голяма степен искаме да насърчим професионалните направления по педагогика, енергетика, химични технологии, физически науки, математика, религия и теология, където има драматично нисък брой на студенти от гледна точка на бъдещите потребности, каза министър Вълчев. Той добави, че ще се насърчава приемът на студенти и във всички инженерно-технически професионални науки, в природните и аграрните науки. Оптимален е броят на студентите и той трябва да се запази в направленията по изкуствата, по социални грижи и по социология. В Медицинските професионални направления най-много се увеличи приемът на студенти през последните години - над 70 процента. В последната група са направленията в университетите, в които ще продължи намаляването на приема - по икономика, администрация и управление, право, политология и обществени комуникации, информира образователният министър.

На церемонията министър Вълчев връчи наградата на ректора на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков за това, че в Рейтинговата система на висшите училища за 2018 г. СУ е на първо място в 17 професионални направления. Сега чрез рейтинговата система диференцираме финансирането във висшето образование, насърчаваме научната дейност, отчитаме реализацията на завършилите студенти на пазара на труда и преструктурираме приема в университетите, обобщи министър Вълчев.

Награди за класирането си в рейтинговата система получиха различни университети, като те бяха връчени на ректорите им от министри и от заместник-министри, от кмета на София Йорданка Фандъкова, от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и от началника на отбраната генерал Андрей Боцев.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html

КоментирайСпонсорирани връзки.


Братислав Кръстев е новият републикански шампион по снукър
Дата: 22/04, 19:59

"Човек на МВР" прибра над 7000 лева от възрастни хора в Петрич
Дата: 22/04, 19:56

Родителски протест срещу проекта за нова Стратегия за децата
Дата: 22/04, 19:49

Тръмп: Моите противници не могат да ме отстранят чрез импийчмънт
Дата: 22/04, 19:34

Марешки се припозна в Христос: Искаме да изгоним търговците от храма България!
Дата: 22/04, 19:26

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия