Бисер Петков: Около 60% от работещите в социални услуги следващата година ще са на минимална заплата


Дата: 12/02, 21:55

Снимка Булфото

Все по-голям става делът на работещите в социалните услуги, които са на минимална работна заплата. Според оценките, направени от НСОРБ, около 60 процента от тях ще бъдат на минимална заплата.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на форум "Европейски, национални и местни приоритети" в рамките на Общото събрание на НСОРБ, съобщи БТА.

По думите на министър Петков ниското заплащане действа демотивиращо за социалните работници, особено когато в други сектори като образование ръстът на възнагражденията е по-висок. Това води до текучество, затруднение при набирането на желаещи да работят в услугите и като цяло неатрактивност на професията на социалния работник, коментира министърът.

Той съобщи, че с последващата разработка на подзаконовата уредба на Закона за социалните услуги, който в момента е преди второ четене във водещата парламентарна комисия, ще се въведат стандарти на заплащане, с които ще се забавят негативните процеси в сектора на социалните услуги. Бисер Петков изрази надежда до края на този месец законът да бъде приет. Той ще влезе в сила от 2020 година, а по отношение на новите финансови стандарти от 2021 година.

Очаква се за 2020 година да има нарастване на стандартите на социалните услуги в порядъка на 15 -20 процента за някои от тях, като необходимата сума за финансирането им би трябвало да достигне 317 милиона лева, което е ръст с около 22 процента спрямо тазгодишната сума за финансиране, каза министър Бисер Петков. Вчера е имало заседание на работната група, която трябва да направи предложение за стандартите за 2020 година и това решение е взето там. Трябва да се покриват не само разходите за персонал, но и за материална база, повишаване на квалификацията на работещите в системата, каза министър Бисер Петков.

По думите му целта е да се повиши качеството на социалните услуги и удовлетвореността на хората, които ги ползват. Бисер Петков припомни, че за финансирането на социалните услуги, които са държавно делегирани дейности, за тази година е предвидена сума от малко над 260 милиона лева, което е значителен двуцифрен ръст в сравнение със сумата в бюджета за 2018 година.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



29 март 1848 – Ниагарският водопад престава да тече
Дата: 29/03, 00:15

Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

В петък рожден ден има Ахмед Доган
Дата: 28/03, 23:031 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 23:00

Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия