От Лас Вегас за „Петел”! Стефчо Христов в първото си интервю като световен шампион: Когато направих втория си успешен опит в изтласкването, вече знаех, че златото е мое


Дата: 14/03, 21:51

Щангистът от Варна Стефчо Христов даде първото си интервю като световен шампион за кадети до 17 години за „Петел”.

Както е известно, рано тази сутрин 16-годишният състезател на варненския „Титан” се окичи със златото в категория до 102 кг при дебюта си на шампионат на планетата в Лас Вегас, САЩ.

Ученикът в Спортно училище „Георги Бенковски” завърши първи в двубоя с 315 кг, с цели 25 кг пред втория Лаша Тактакшвили от Грузия и с 35 кг пред третия Али Шукурлу от Азербайджан.

Стефчо спечели три златни медала, тъй като освен в двубоя, завърши първи в изхвърлянето със 145 кг, и в изтласкването – 170 кг.

Ето какво заяви Стефчо Христов специално за „Петел” от Лас Вегас.

- Стефчо, честито. Какво е чувството да погледнеш света от върха?

 

- Чувството е неописуемо, но още съм подвластен на емоциите и може би чак след дни ще осъзная какво постигнах.

 

- Твоите заявки бяха много по-високи от тези на твоите опоненти. Вярваше ли, че няма кой да те спре към триумфа, въпреки че си дебютант на световно?

 

- Излязох на подиума спокоен и уверен в силите си, тъй като бях добре подготвен. Но все пак вдигах за първи път на състезание от такъв висок ранг и затова имах едно на ум, една тревожна мисъл, че нещата може и да не се развият в посоката, в която очаквах.

 

- В първия опит на 140 кг в изхвърлянето сбърка. Това бе и единствения ти неуспешен опит от шестте. Какво си помисли след него?

 

- Сбърках, защото на загрявката тази тежест ми бе лека и явно я подцених. Но това не ме разколеба, знаех, че ще я вдигна във втория опит.

- Кога почувства, че ставаш световен шампион?

 

- След като тласнах 165 кг във втория опит. Имах 15 кг аванс в изхвърлянето пред грузинеца и не беше за вярване, че той може да тласне 181 кг. Още повече, че аз бях готов да завърша с по-висока тежест и го направих.

 

- Очакваше ли постиженията, които постигна в двете движения?

 

- Да. На тренировки имах и по-високи резултати, и ако се беше наложило, щях да вдигна повече.

 

- Съгласувана ли беше твоята тактика с личния ти треньор Живко Николов, който беше в България?

 

- Разбира се. Разговарях с него преди състезанието и стратегията беше изготвена изцяло от него. Треньорите в националния направиха само необходимите в подобни случаи корекции, които остават в кухнята.

 

- Чу ли се с брат си Христо Христов, който е световен и трикратен европейски шампион за кадетни, и какво ти каза той?

 

- Да, чухме се. Христо много се зарадва, както и аз на неговата световна титла в Тайланд. Каза ми нещо много лично, което си остава между нас. Великолепно е, че двама братя от една варненска школа са световни шампиони.

 

- На кого искаш да благодариш и посветиш световната титла?

 

- На моето семейство - баща ми Димитър, майка ми Анна и брат ми Христо. Също и на треньора ми Живко Николов, който ме подготви по най-добрия начин, на всички треньори и ръководители в „Титан”, на Община Варна и Община Бяла, и не на последно място на директора и учителите в Спортно училище „Георги Бенковски”.

 

- Вдигна високо летвата още при дебюта си на световно. Как ще се справяш със следващите предизвикателства, които ще са далеч по-трудни?

 

- В Лас Вегас беше само началото. Ще остана здраво стъпил на земята, защото знам, че само от мен зависи докъде ще стигна в щангите. Аз искам да стигна възможно най-високо и ще давам всичко от себе си, за да реализирам мечтите и целите си. Винаги тръгвам с главата напред и съм готов да преодолявам трудностите.

 

- На 16 март се прибираш в България. Ще си дадеш ли почивка?

 

- Най-много два-три дни и след това пак в залата. Предстоят ми други престижни състезания и европейско в Констанца.

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Събраха над 400 000 кг отпадъци в пловдивския квартал "Столипиново"
Дата: 28/03, 11:42

За безопасността на пациентите: Част от филиалите на лаборатория "ЛИНА" – Варна с променено работно време
Дата: 28/03, 11:35

Соломон Паси: Да се въведат общоевропейски правила
Дата: 28/03, 11:221 Коментар

Без синя и зелена зона в София до 12 април
Дата: 28/03, 11:12

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци
Дата: 28/03, 11:011 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия