В галерия „Графит“ във Варна: Изключително признание за таланта на 17-годишната художничка Гергана Стоянова


Дата: 19/03, 06:00

Срещата на един млад талант с публиката винаги е вълнуваща, при това и за двете страни. Особено когато този талант е безспорен и оценен от доайените в изкуството, а и от многобройните зрители.

В петък в галерия „Графит“ във Варна се състоя откриването на изложбата „Илюстрирано“ на Гергана Стоянова. Тя е ученичка в НУИ „Добри Христов“ във Варна със специалност рекламна графика. Занимава се с композиции с илюстративен характер и илюстрации. Млада и амбициозна, тя печели награди от конкурси за рисунка. Определя работите си като огледало на вица, който вижда около себе си.

„Всичко, което виждате в тази зала е виц! Като започнем от лимоните, които вземаме от живота, котката ми, която буквално ми се качва на главата. Всяко едно от нещата е част от всичко, което виждам около себе си и което по някакъв начин не влиза в нормата на това, което другите виждат в тези неща“, сподели за извора на вдъхновението си Гергана.

По нейни думи, когато тя се срещне с някакъв абсурд – което не е никак рядко – тя бърза да го скицира. По-късно той може да стане част от по-голяма композиция, а ако е нещо, което забавлява мисълта на младата художничка, може да получи и специално място в творчеството ѝ.

В рисунките и изобретателните колажи на Гергана има много свежест и изобретателност, което съвсем нормално за необремененото съзнание на едно 17-годишно момиче. Но това всъщност е само на пръв поглед. При по-внимателно вглеждане, ще открием сериозни и дълбоки послания, които могат дори леко да ни стъписат.

„Имам една картина, която се нарича „Буболечки“. Те излизат от вестниците и всъщност са хилядите новини, които са като хлебарки около нас. Също така имам картина „Майка“, в която майката в старанието си за защити децата си, ги затваря в клетка. Те в крайна сметка остават неизлюпени. Това са сериозни теми, поставени по несериозен начин, за е по-лесно хората да ги възприемат“, каза Гергана Стоянова пред „Петел“.

Художничката обясни, че да илюстрира детски книги винаги е било нейното голямо желание, заради нереалните образи, които според нея са много по-интересни и забавни в сравнение със „скучната истина“, както я определя тя.

Гергана също така мечтае е да има свое студио, в което да реализира своите идеи.

Сред многобройните посетители на изложбата на Герагана Стоянова имаше хора от различни възрасти. Между тях бяха и нейните учители, също така и приятели и съученици, от които тя черпи пример и знания.

„В средата, в която съм, сме много художници и всеки се надпреварва с другите. Аз се опитвам да ги надскоча с нещо мое. Това е стимулът да творя. Но признавам си – мързела също е нещо, което се случва. Но когато другите те стимулират и искаш да ги надскочиш, ти всъщност надграждаш себе си“, сподели младият талант.

Откриващите думи на изложбата бяха на един от доайените на изобразителното изкуство във Варна, художникът Георги Лечев. Той с вълнение призна, че следи развитието на таланта на Гергана.

Той обясни, че за него тя е „дете“, но не заради възрастта си, а защото всеки художник задължително трябва да запази част от детските си възприятия дори и в късна възраст, за да продължи да рисува. „Всеки художник извървява своя път от началото до края сам. Но хубавото е, че по този път среща много приятели“, каза още Георги Лечев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 06:00

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 06:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 05:10

Предупреждение за интензивни валежи на места в събота
Дата: 20/04, 04:00

Валери Божинов облича отново екипа на Етър
Дата: 20/04, 03:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия