Бисер Петков: 37 % от хората ще получават по-малки пенсии


Дата: 18/03, 18:38

Снимка: Булфото, архив

Очаква се тази седмица да е готов анализ на НОИ как ще повлияят промените във формулата за изчисление на пенсиите върху размера им. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който участва в XVIII-та Годишна конференция на Мрежата на синдикалните организации от европейски столици (ECTUN), съобщава "Дунав мост".

От тази година в пенсионната формула вече ще се пресмята само осигурителният доход на кандидата за пенсия, натрупан след 1 януари 2000 годината. При пенсионната реформа от 2015 година бе решено от 2019 година да отпаднат трите най-добри години преди 1997 година, а миналата година при обсъждането на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година, взехме решение да отпаднат и годините до 2000 година. Петков посочи, че ако от формулата бъдат извадени трите години от 1997, 1998 и 1999 г. за 37% от хората, пенсиите им биха били в по-малък размер, а за останалите биха били в по-голям размер. Затова предстои да се направи по-пълен анализ с колко и в какви интервали може да се очаква увеличение и намаление на пенсиите.

Петков съобщи още, че от Министерството ще сигнализират прокуратурата по подаден сигнал за фалшиви трудови книжки.

Сигналът е подаден миналата седмица от президента на КТ "Подкрепа". Според него, на пазара се продават трудови книжки, които са отпечатани от неоторизирани фирми. Проверката е показала, че социалното министерство има договор още от 90-те години с една фирма, която също е подала сигнал за наличие на такива случаи, каза Бисер Петков. Ще се проверяват и двата сигнала. Петков уточни, че сигналът е за издаване на трудови книжки от фирми, с които министерството няма договор.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лекарят Спасов: 5 милиона и 400 хиляди души у нас са доктори
Дата: 20/04, 13:52

Д-р Ненков разкри правилната посока за развитието на България
Дата: 20/04, 13:46

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 13:40

Сиромахов: Ако имате познат лекар, взимайте фалшив болничен, балъците нека си работят
Дата: 20/04, 13:25

66-годишен мъж загина при пожар в Силистра
Дата: 20/04, 13:15

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия