В лаборатория „ЛИНА” през юни: Пет нови профилактични кампании


Дата: 17/06, 10:00

Медицинска лаборатория „ЛИНА” е подготвила пет нови профилактични кампании за своите пациенти през месеците май и юни 2019 г. Изследванията, включени в тях, са на преференциални цени и се извършват без направление в самостоятелните филиали на „ЛИНА” в областите Варна, Бургас и Ямбол. Тяхната цел е да насърчат пациентите да обръщат повече внимание на здравето си.

Ето и кои са актуалните месечни кампании в периода май-юни 2019 г.

Чернодробна функция

Профилактичната кампания за чернодробна функция включва: пълна кръвна картина с 16 показателя, общ белтък, албумин, общ билирубин, директен билирубин , ензимите АсАТ, АлАТ, ГГТ и алкална фосфатаза (АФ). Тя е на цена от 12лв. вместо 24лв. и е подходяща както за хора, страдащи от различни заболявания, които рефлектират върху черния дроб, така и за онези, които искат да знаят как се отразява съответният хранителен режим на здравето им. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин на гладно.

Метаболитен панел

Той включва 8 показателя: кръвна захар, общ холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол, VLDL холестерол, триглицериди, серумен инсулин, HOMA индекс (инсулинова резистентност) за 18 лв. вместо 35 лв. Метаболитният панел е насочен към пациенти с наднормено тегло, захарен диабет от втори тип, хипертония (високо кръвно налягане), сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза. Препоръчително е изследванията да се извършват сутрин на гладно.

Изследвания за щитовидна жлеза

Изследванията за щитовидна жлеза включват FT4  (свободен тироксин) и TSH (тиреостимулиращ хормон) за общо 12 лв. вместо 24 лв. Двата хормона имат важна роля, защото са ориентир дали функцията на щитовидната жлеза е нормална, повишена или понижена. Преди изследването пациентите не трябва да са консумирали кафе и напитки, съдържащи кофеин.

Функция на паращитовидни жлези

Тази профилактична кампания е подходяща за пациенти, които се нуждаят от уточняване на причините за нарушения в калциево-фосфорната обмяна както и при проследяване и контрол на лечението на хронични  отклонения в калциевата обмяна. Тя включва калций, фосфор и паратхормон за общо 13 лв. вместо 25 лв. Кампанията може да бъде полезна и като допълнение при диагностиката на остеопорозата и хроничните бъбречни заболявания, които могат да доведат до промени в калциево-фосфатните нива. Пациенти, които са били подложени на хирургични интервенции, свързани с отстраняване на щитовидната и паращитовидните жлези, също подлежат на периодичен контрол на тези показатели. Паращитовидните жлези представляват четири много малки жлези, разположени зад щитовидната. Основната им роля се изразява в поддържането на калциевите нива в организма.Това се осъществява чрез продукцията на паратироиден хормон или  паратхормон (ПТХ) от клетките на  тези жлези. Когато нивата на калция в организма спаднат, това е сигнал към тях да произвеждат повече паратироиден хормон, който да възстанови калциевия баланс. Когато концентрациите на калция се повишат, те продуцират по-малко от този хорман, с цел отново  да се възстанови калциевото равновесие. При свръх продукция на ПТХ се развива хиперкалциемия, хиперфосфатурия (повишено излъчване на фосфати с урината), остеопороза, вкалцяване на съдовете, а намалената продукция на ПТХ  е свързана с понижени нива на калций и повишени концентрации на фосфати в кръвта, което може да причини парестезии, мускулни крампи, тетания, гърчове поради нарушена нервна  проводимост и мускулна възбудимуст. Желаещите да се възползват от тази промоционална кампания трябва да спазват следните условия: изследването е желателно да се извършва сутрин на гладно, най-добре до 10ч., поради дневния ритъм на този хормон. Някои медикаменти могат да повлияят резултата - тиазидни диуретици, андрогени, литий, витамин Д, витамин А могат да повишат нивата на калция, а кортикостероиди, антиконвулсанти (карбамазепин), някои антибиотици (гентамицин), магнезий, слабителни средства могат да го понижат. Дехидратацията или прекаленото оводняване на организма също могат да се отразят на резултатите. При бременност и кърмене нивата на ПТХ са повишени.

Изследвания за лична здравна книжка

Заради летния сезон в месечните кампании специално са включени и изследвания за лична здравна книжка. През май и юни  паразитологичните и микробиологични изследвания, които тя включва, са на цена от 10 лв. вместо стандартните 15 лв. Кампанията е насочена както към сезонните работници, така и към всички, за  които представянето на лична здравна книжка е задължително изискване за постъпване на работа. При отиване в лабораторията пациентът трябва да остави лична здравна книжка със снимка и попълнени имена, в която след това ще бъдат вписани резултатите от паразитологичното и микробиологично  изследване. Пациентът носи биологичния материал, необходим за изследванията. Стерилният контейнер за пробата и скоч-лентата могат да бъдат взети от филиалите на „ЛИНА”. Повече информация за това как точно трябва да бъде взета пробата може да бъде получена на място в лабораториите в областите Варна,  Бургас и Ямбол  или по телефона. Резултатите излизат в рамките на 48 часа и се попълват в здравната книжка на пациента, която се подпечатва от специалистите, извършили изследванията. След това пациентът трябва да я завери  при личния си лекар. В здравната книжка са включени паразитологични и микробиологични изследвания. Първите посочват заразен ли е човек с най-честите видове чревни паразити - протозои, хелминти, включително Ентеробиус вермикуларис. Микробиологичното изследване открива ентеропатогенни Ешерихия коли и причинителите на салмонелоза, коремен тиф и дизентерия. Личната здравна книжка е задължително изискване при постъпване на работа в ресторанти, кафенета и другите обекти, където персоналът има досег с хранителни продукти. Здравната книжка е задължителна и за служители  в детски градини и ясли, специализирани  институции за възрастни, във водоснабдителните съоръжения, както  и във  фризьорски и козметични салони. Таксата транспортна среда е 2 лв.

Всички месечни кампании се извършват в самостоятелните лаборатории на „ЛИНА” в областите Варна, Бургас и Ямбол. Таксата манипулация е 2 лв.

 

* публикация

 

 

 

 

 "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Пиян шофьор във Варна кара в насрещното с ниска скорост, намериха го заспал зад волана
Дата: 29/05, 15:22

Първан Симеонов скочи на Слави Трифонов: Хванал е "мангъровския“ патос за COVID-19. Тази ниша не е грамадна
Дата: 29/05, 15:11

Манолова: След като Борисов задължава хората да си купят топломери и водомери за 100 млн. лв., да им ги плати
Дата: 29/05, 15:09

Петиция за забрана вноса на отпадъци, която започна от Варна, е внесена в екоминистерството
Дата: 29/05, 15:02

Гърция отваря границите си от 15 юни за туристи от България и още 28 страни
Дата: 29/05, 15:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия