Немската преса за „Златни пясъци”: Красиви жени, евтин алкохол и денонощен купон


Дата: 15/05, 14:50

Снимка: Булфото

С наближаването на летния сезон все по-често п чуждестранните медии обръщат внимание на възможностите за парти-почивка в България, съобщава „Дойче Веле”, цитирано от Moreto.net.

„Яките Златни пясъци" - под това заглавие булевардният германски вестник „Билд" публикува на сайта си поредица от видеорепортажи за „якия купон", който тече в българския черноморски курорт. 

„Най-красивите жени на Европа разкриват своите тайни" и „Лято, слънце, сангрия" - с такива обещания изданието се обръща към потенциалните германски туристи. Вече от няколко години германските медии наричат Златни пясъци „новия Балерман" - по аналогия с легендарния клуб в Майорка, който служи и като събирателно понятие за купона на този испански остров. 

Берлинският „Тагеспшигел" тези дни определи „Златните" като отдавна утвърден наследник на „Балерман", а друг германски вестник, „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг”, публикува пътепис от 19-годишен младеж, който споделя своите непосредствени впечатления от българския курорт.

Защо ли някому ще хрумне да отиде на почивка точно там? - риторично пита 19-годишният германец Бен Кьорте. И си отговаря: „Много е просто. След матурите исках си изкарам с приятели една хубава лятна парти-почивка. Важно беше да намерим най-изгодната оферта, която обаче въпреки това да ни предлага всичко полагащо се".

На Бен и приятелите му бързо им става ясно, че онова, което търсят, са тъкмо „Златни пясъци”. Абитуриентите научават още, че българският курорт е новият „Балерман" и че тъкмо натам се отправят мнозина техни връстници от Германия. Авторът на пътеписа добросъвестно разказва как са подбрали офертата и каква е била организацията на почивката им: „Трансфер от летището, осигурена храна и нещо, което за нас беше изключително важно - безплатен алкохол. Всичко това влизаше в офертата".

Бен Кьорте пише накратко и за Варна - град с международно летище и голямо пристанище, който някои дори наричали „тайната столица на България". За „Златни пясъци” той обяснява: 

„По пътя дотам си принуден да прекосиш едни не толкова атрактивни предградия, очевидно изграждани по социалистически времена. Но когато те останат зад гърба ти и се озовеш на „Златни пясъци”, пред очите ти се разкрива една гледка, която много наподобява на двояко прочутата „Шинкенщрасе" на Майорка. Казано с две думи: откъм клубове, купон, щандове за сувенири, туристически атракции и гастрономия Златни пясъци по нищо не отстъпват на „Балерман". (…) Противно на очакванията ни и на рецензиите в интернет, според които плажът бил мръсен, а водата - пълна с боклуци, изхвърлени от многобройните туристи, ние се натъкнахме на един чист плаж и на кристално бистра вода. Но ако си търсите спокоен и не толкова претъпкан плаж, Златни пясъци определено не са за вас", пише абитуриентът и описва един свой ден в българския курорт:

„В зависимост от това как е протекла предишната вечер, човек се събужда сутринта или по обяд. Това се случва в някой от еднотипните хотелски комплекси, край които - в зависимост от местоположението им - обикновено вече се разнася силна музика, а на улицата тече бурен живот. Когато закусите (или пък обядвате, в зависимост от формата си), имате няколко избора. Много от парти-туристите прекарват деня си край хотелския басейн или пък се излежават на плажа директно пред хотела. Вечерта идва ред на купона, организиран от туроператора - партита, посещения в клубове и други мероприятия. Това е класическият кръговрат за всеки турист на Златни пясъци, който се повтаря всекидневно до края на почивката. Заедно с приятната среща с трилитрова бутилка бира."

В края на своите впечатления абитуриентът предупреждава, че всеки, който отива на „Златни пясъци”, трябва да е наясно с едно: „Освен вече изброените възможности, курортът не предлага почти нищо друго, а ваканционните му приоритети са ясно дефинирани: колкото е възможно по-евтин купон. Онези, които искат през почивката си да опознаят културната специфика или населението и неговия начин на живот, не бива да ходят на „Златни пясъци”. Защото, също като „Балерман", този курорт е ориентиран преди всичко към парти-туристите и бързата печалба. С други думи: Златни пясъци осъществяват в пълна мяра своята главна цел, формулирана от медиите и от съответните власти в България. Също като на „Балерман", тук човек може да си изкара типичната евтина парти-почивка", пише абитуриентът Бен Кьорте във „Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг”.

Други чуждестранни медии също информират за възможностите за евтина почивка в България. Франс прес например цитира статистика, според която в България туристите плащат за храна и подслон 58% по-малко, отколкото в Германия. А британският „Дейли Мейл" посочва, че за втора поредна година Слънчев бряг държи първото място в класацията за най-изгодна почивка. Тази класация оценява туристическа кошница с осем продукта, сред които храна за двама, напитки и слънчева козметика. Дневната ѝ цена в България е 36 паунда, а на Сейшелите - цели 182 паунда.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

В петък рожден ден има Ахмед Доган
Дата: 28/03, 23:031 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 23:00

Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия