Путин: Призоваваме Иран да продължи да спазва ядреното споразумение въпреки САЩ


Дата: 15/05, 19:54

Руският президент Владимир Путин каза, че Москва призовава иранското ръководство да спазва ядреното споразумение с шестте световни сили въпреки изтеглянето на САЩ от него, съобщи Ройтерс.

Говорейки пред журналисти в Сочи след срещата си с гостуващия там австрийски президент Александър ван дер Белен, руският лидер каза, че споразумението с Техеран от 2015 г. се разпада, но той въпреки това съветва иранските лидери да го спазват независимо от това какво ще правят САЩ, предава БТА.

След решението на американския президент Доналд Тръмп да се изтегли от споразумението, "Европа не може да направи нищо, за да го спаси", и ако Иран започне да не изпълнява ангажиментите си по него "всеки ще обвинява за всичко Иран", посочи Путин.

Той отбеляза, че Русия е доволна, че е помогнала за споразумението с посредничеството си и че е готова да помага и занапред, но добави, че Русия не е "спасителен отряд" и че тя не може да оправя "всичко, което не зависи изцяло от нас".

На общата пресконференция с Путин след срещата в Сочи австрийският президент Ван дер Белен, цитиран от ТАСС, изрази съжаление за излизането на САЩ от споразумението и от последвалото възстановяване на американските санкции срещу Иран , които косвено засягат и европейски, включително и австрийски компании. Според него въвеждането на нови санкции на САЩ срещу Иран, както и заплахите за глоби за европейските фирми, сътрудничещи с Техеран, са провокационни стъпки.

"Международната агенция за атомна енергия най-малко 13 пъти направи проверки в Иран и всеки път се потвърждаваше, че той спазва задълженията си по споразумението. Въпреки това САЩ излязоха (от споразумението) по други причини, които им се струват важни", каза австрийският президент. "От европейска гледна точка за особено провокационен може да се смята фактът, че след излизането си от споразумението САЩ въведоха нови санкции срещу Иран. Това си е едно чисто американско решение, но заедно с това те казаха, че всички европейски фирми, които търгуват с Иран, могат да бъдат наказани, в кавички, с отнемането на бизнеса им в САЩ.", допълни той



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Полицията ще охранява центровете за бежанци
Дата: 28/03, 11:40

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 11:40

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 11:40

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 11:40

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април
Дата: 28/03, 11:32

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия