По-евтини горива за началото на лятото


Дата: 15/05, 23:10

trud.bg

Надявам се в края на май или началото на юни да видим успокояване на цените на горивата и дори намаление. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев в рамките на форум по повод 20 години от създаване на асоциацията. През последните 2-3 години няма тенденция за летни поскъпвания на горивата, а дори е имало намаления. Това е така, защото ако няма световно повишаване на цената на горивата, август е по-слаб период, което предполага борба за всеки клиент, обясни той. Но заради въвеждането на тол таксите горивата може да поскъпнат с 3-4 ст. за литър от края на август, заяви пред в. "Труд" Живодар Терзиев.

Според него незабавно трябва да бъде обнародвана наредбата към новия закон за горива, за да може да започне регистрацията на фирмите в сектора. Среща за наредбата има днес при министъра на икономиката Емил Караниколов, на която са поканени представители на фирмите в бранша. Загубихме четири месеца в правене на нищо, а по отношение на наредбата искат да се наложат няколко човека, които висят пред прозорците на премиера, каза Терзиев. Целта на закона е да бъдат регистрирани търговците на горива, за да бъде ограничен сивият сектор, като изискванията за банкова гаранция са по-малки от предвидената глоба за некачествени горива.

Има различни оценки за размера на сивия сектор при горивата като те варират от 14-15% до 30% от пазара, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него годишните загуби за бюджета от този сив сектор са 600-700 млн. лв.

Да отпадне изискването върху касовите бележки за горива да бъде изписвана доставната цена, призова Живодар Терзиев. В противен случай всеки търговец на едро ще знае на каква цена е продал горивото негов конкурент, което ще има негативни последици за конкуренцията. КЗК излезе със същото становище.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Румен Радев: Опциите за служебен премиер са изключително стеснени
Дата: 29/03, 11:421 Коментар

Важна промяна за собствениците на земи
Дата: 29/03, 11:35

1,281 милиона лева от тотото с хитър трик удари някой от този български град
Дата: 29/03, 11:21

Силви отвърна на бруталните атаки на дамите в „Ергенът“
Дата: 29/03, 11:21

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 29/03, 11:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия