Важно! Ранни симптоми и знаци за рак на дебелото черво


Дата: 25/05, 16:51

Ракът на дебелото черво е eдин от най-големите онкологични „убийци“, но лесно се лекува, ако бъде хванат по-рано. Симптомите могат да бъдат фини, но разпознаването им и предприемането на действия ще увеличат шансовете за оцеляване, пише zdrave.to. 

Хората, чийто рак е диагностициран рано, имат много по-голям шанс за успешно лечение, отколкото тези, чийто рак е по-широко разпространен.

Ако имате някакви симптоми, не се смущавайте и не ги пренебрегвайте. Лекарите са свикнали да виждат много хора с проблеми с червата.

Ето ключовите предупредителни знаци, които всички трябва да знаят.

Кръв в изпражненията

Най-известният симптом на рак на червата е кървенето от ануса или намирането на кръв във вашите изпражнения. Това е така, защото ракът може да започне в дебелото черво, или в ректума.

Количеството кръв не е важно. Тя може да варира от малка част от тъканта при избърсване до значително количество, смесено с изпражнения. Ако видите подобно нещо, посетете вашия лекар. Може да е признак за друг по-малко сериозен медицински проблем, но е важно да го проверите.

Промени в ходенето до тоалетна

Промяната в навиците на червата е друг предупредителен знак на болестта - но само ако продължава с течение на времето.

Ако се втурвате по-често към тоалетната и преминавате в разхлабени изпражнения, нещо може да не е наред с червата.

Запекът също може да бъде предупредителен знак.

Има лекарства без рецепта, които да помогнат както при диария, така и при запек. Ако проблемът обаче продължи повече от четири седмици, посетете личния си лекар.

Умора

Умората е симптом на повечето видове рак, включително този на червата, но може да е трудно да се различи от ежедневния натиск на живота. Важно е да внимавате за умората, която не може да бъде излекувана от добрия нощен сън, а прилича по-скоро на упорито усещане за тежест върху цялото тяло.

Ако лесно се уморите от физическа активност и се задъхвате, това може да бъде причинено от по-ниско ниво на червените кръвни клетки. Известно като анемия, това състояние е често срещано при пациенти с рак на червата.

Болки или бучки

Понякога раковите тумори могат да блокират част от червата и да причинят смущения в храносмилателната система.

Може да бъде под формата на видима бучка, но болката в корема е друг знак.

Редовното подуване, повръщане или гадене могат също да сочат към запушване на червата.

Блокирането на червата е спешно и болката ще бъде толкова остра, че ще ви събуди през нощта. Трябва да посетите вашия лекар бързо или да отидете в спешното на най-близката болница, ако мислите, че имате запушване на червата.

8 вещества блокират развитието на ракови метастази

Неочаквана загуба на тегло

Раковите клетки могат да отделят вещества в тялото, които променят начина, по който храната се превръща в енергия, което може да доведе до внезапна загуба на тегло.

Ако туморът стане достатъчно голям, той може също да блокира дебелото черво, да прекъсне храносмилателната система и да попречи на организма да разгражда ключови хранителни вещества.

Загубата на тегло е по-рядко срещана от някои от другите симптоми, но ако я изпитате заедно с другите, това може да е ясна индикация за заболяването.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html

КоментирайСпонсорирани връзки.


Прокуратурата огласи цялата схема на най-голямата банда за трафик на бежанци
Дата: 25/06, 11:26

Трима пребиха мъж в землището на село Войници
Дата: 25/06, 11:21

Жега обхвана Западна Европа
Дата: 25/06, 11:131 Коментар

Здравният министър се среща с медици във Варна
Дата: 25/06, 11:04

Борисов каза тежката си дума за партийните субсидии сред срещата с Коалицията
Дата: 25/06, 10:59

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия