Сигнал от екоорганизации: Багер е унищожил дюни в Камчия


Дата: 20/06, 18:19

снимка: ЗаДаОстанеПРИРОДА - www.forthenature.org

Багер е унищожил част от дюните в намиращия се на около 25 километра от Варна курорт Камчия, съобщиха на своите "Фейсбук" страници две неправителствени организации, цитирани от "Дневник"

"И докато Правителство и Парламент се борят с къмпингарите, неизвестен булдозер се бори и заравнява дюните на Камчия!", гласи публикацията на "За да остане природа", в която са тагнати премиерът Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Нено Димов

"Това трябва да спре. Асоциацията на парковете призовава всички свои членове и привърженици да се включат в протестите в защита на Черноморското крайбрежие - за София , днес четвъртък от 18.36 между Президентството, Министерски съвет и Народното събрание", се казва пък в поста на Асоциацията на парковете.

"Няма кой друг, освен ние гражданите да защитим Конституцията и природата на България. Отбелязваме, че съгласно последните изменения на ЗУЧК това разкарване с багер из дюните не подлежи на глоба или санкция", допълват от организацията.

Двете организации визират последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който ограничава възможностите за къмпингуване, но не забраняват категорично строителството, включително и върху дюни. Вчера президентът Румен Радев обяви, че експерти от администрацията му обмислят дали на текстовете да бъде наложено вето.

Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие" каза за "Дневник", че сигналът е предаден вчера, а днес е пратен човек, който е направил снимките. Той е видял следи от тежка машина, но тя не е открита в района. Стефан Аврамов допълни, че пред разораното място има стари бунгала, които видимо се реновират, но няма информация дали заличаването на дюната има нещо общо с това. За момента не е ясно каква площ е засегната.

Аврамов каза, че е подаден сигнал до Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите (РИОСВ) - Варна. Потърсени за коментар от "Дневник", оттам казаха, че по случая се работи и поискаха да получат въпроси по електронната поща, за да бъде подготвен отговор от техните експерти.

От агенцията не пропуснаха да се похвалят, че на 17 юни при планова проверка в защитена местност "Лонгоза" експерти от РИОСВ - Варна са установиха извършване на незаконни изкопни дейности със специализирана техника в коритото и по устието на река Камчия и е било дадено предписание за незабавно преустановяване на дейностите.

По този случай предстои установяване на възложителя и предприемане на съответните меркисъгласно Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие, казаха още от институцията.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Главчев поиска смяна и на земеделския министър Кирил Вътев
Дата: 16/04, 16:21

Хубавица от "Ергенът" разбуни духовете в мрежата
Дата: 16/04, 16:20

Магазин на "Кауфланд" пощури жителите в български град
Дата: 16/04, 16:18

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 16/04, 16:10

Първо заседание на новия Съвет по въпросите на социалните услуги във Варна
Дата: 16/04, 16:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия