Гуцанов: Нинова не може да ме смени като председател на БСП във Варна, това е прецедент за саморазправа с несъгласните


Дата: 18/07, 17:03

Борислав Гуцанов заяви на пресконференция днес, че според устава на БСП, няма как да бъде свален по този начин от председателското място на градската организация. Тази новина бе обявена в понеделник от лидера на партията Корнелия Нинова, която разкри, че временно изпълняващ тази длъжност ще бъде Христо Боев.

"БСП е единствената политическа партия в България през последните 25 години, която стриктно спазва всичките си уставни разпоредби и безспорно е най-демократичната партия. От една тоталитарна партия се превърнахме в силно демократична партия. И това, което се случи тази седмица във Варна, наистина премина всички възможни граници. Не може по такъв начин да бъде неспазван и погазван устава на БСП. Не може да не се провеждат разговори предварително с организацията за това кое как трябва да бъде направено, а да се спуска решение, предложено от председателя на Националния съвет Корнелия Нинова до Изпълнителното бюро и пред медиите да се казва, че ето това е решението, при положение, че по устав, Изпълнителното бюро няма такива правомощия - да сменя председател на която и да е организация. Изпълнителното бюро не може и да наказва. То налага мярка въздействие сваляне на доверие, която вече я няма в устава. Да, г-жа Нинова може вече да няма доверие към мен, аз го приемам ако е така, но не може да се казва, че има такова наказание да се отстранява председател и да се казва, че еди си кой е вече назначен за нов председател. Единственият орган, който може това да го направи е органът, който те е избрал - това е Градската конференция. През месец септември ще има Градска конференция във Варна и аз нито съм се женил за този пост, нито ще го държа с цената на всичко. За мен най-важно е БСП-Варна да направи добър резултат на предстоящите местни избори. Заявявал съм многократно, че във Варна стана пробивът през 1999 г. и оттук се обърнаха тенденциите в България. И голяма част от това ръководство, като един от хората, който стоеше начело бях аз, сме тези, които прокарахме тази линия. Не мога да си обясня защо не можем да се концентрираме върху това. За мен най-важното е спечелването на местните избори. И това трябва да бъде задачата на БСП, а не да има вътрешно партийни противоборства, независимо дали те идват от председателя на партията или на друго ниво", каза Гуцанов.

Той бе категоричен, че иска да защити името си. "Аз съм в тази партия от 32 години - от най-ниското стъпало като обикновен член на комунистическата партия още като курсант във ВВМУ и после през всички стъпала - член на Градски съвет, председател на Градски съвет, член на Национален съвет, два мандата член на Изпълнително бюро на Национален съвет, народен представител, председател на Регионалната комисия в парламента, два мандата председател на Общинския съвет на Варна, два мандата председател на Сдружението на председателите в Република България. Не знам колко хора от ръководството в момента имат такъв партиен стаж по цялата верига на партията и дали познават в детайли структурата. Не мога да допусна някой да опетнява моето име, името на семейството ми. Не го допуснах преди 9 години, когато направиха всичко възможно да не стана кмет на Варна, няма да го допусна и сега. Името на дядо ми, на баща ми. Защото всички тези хора от моето семейство сме свързани с тази партия и никой не е бил в друга политическа партия. Избрали сме съзнателно този път и сме го вървяли. Дали сме много на варненската организация и не смятам, че по този начин могат да бъдат съобщавани решения от председателя на Националния съвет, взети от Изпълнително бюро", добави той.

Гуцанов разкри, че оттук нататък продължава да си действа сегашното ръководство, на което той е лидер. "Ако на конференцията през септември трябва да бъдат направени промени, аз съм съгласен, ако това е за доброто на варненската организация и за доброто представяне на местните избори. Но трябва да се спазват уставни правила и в крайна сметка да има другарство в тази партия", заяви бившият депутат. 

Зам.-председателят на Градския съвет на БСП по организационните въпроси Димитър Чутурков също взе отношение по темата: "Въпросните решения повдигат повече въпроси, отколкото дават отговори. Защо се цитира член 35, в който няма такива правомощия. Изпълнителното бюро изпълнява решения на Националния съвет. И неговите функции са технически и организационни между заседанията на Националния съвет. Следователно няма такива правомощия и няма такава формулировка - "снемане на политическо доверие". Тази формулировка е от стария устав, а новия бе приет през 2017 г. и там такъв израз няма. Освен това ние нямаме протокол и преписка от решението. Не знаем колко хора са присъствали на това изпълнително бюро. Според мен хората от София и от Варна не бяха повече от половината на Изпълнителното бюро. Друг открит въпрос е кои са причините за това решение? Казаха, че е заради резултатите от местните избори. Но те бяха преди 4 години. Ако беше за това трябваше тогава да направят промяната. За последните европейски избори ние даваме най-високите резултати".

Борислав Гуцанов оприличи решението на "саморазправа с хора, които не са съгласни с всички виждания на ръководството". "Лошото е, че ако бъде прието, това ще е прецедент, с който може да бъде свалян всеки един председател отттук нататък. Така че аз смятам, че това е големият въпрос, на който ние трябва да дадем отговор и трябва да сложим край. Защото мине ли това през Варна, всеки един колега с различно мнение е готов да бъде сменен".

"Аз поех организацията малко преди местните избори. Преди това 2,5 години не бях председател, но за вота се реши аз да поема ръководството. Но тогава през 2015 г. БСП няма спечелен нито един областен град. Така че не резултатът във Варна е проблемен. След това има 3 избора, в които аз съм бил председател и на предизборния щаб, и на Градския съвет. В първите президентски избори събрахме малко над 32 000 гласа, което беше равно на най-високия резултат, който бяхме постигнали по времето на Пламен Орешарски. Тогава имахме петима народни представители. Веднага след това на следващите избори направихме още по-висок резултат  - над 36 000. И на тези избори вдигнахме резултата с 6000 - от 13 на 19 хиляди, а цялото БСП вдига резултата си с около 50 000. Така че какъв е дялът на Варна - почти 20 процента. Докато основният ни опонент пада с 11 000 гласа надолу. На 3 избора правим добър резултат, но точно преди местните избори казваме, че сме имали много слаби резултати преди 4 години. Може би трябваше да се върнем преди 20 години", каза още Гуцанов.

Той добави, че неговият мадат е четири годишен и така или иначе изтича скоро. Идеята му е да се помага за развитието на Градската организация и и да има подобър начин на живот в града. "Не нярвам някой да оспори нещата, които съм направил за града. Няма и човек, който да е влизал в повече спорове с представителите на ГЕРБ. Няма как да влезе в действие това решение, така че би трябвало аз да продължавам да съм на тази позиция като председател на Градския съвет. С г-н Боев сме в нормални отношения. Виждате какъв е уставът на партията. Оттук нататък ако някой смята, че той е председател, значи няма устав на партията. Няма и такава форма "временно изпълняващ длъжността".

Председателят на групата общински съветници на БСП Милена Георгиева отправи сериозни въпроси към Корнелия Нинова. "Не съм съгласвна с обвиненията на другарката Нинова. Никой от районните съвети не ни е потърсил да критикува нашите решения. Да, подкрепяли сме предложения на ГЕРБ, но по-скоро свързани с отпускане на финансови средства на социално слаби, за лечение, за ремонти на училища и детски градини, за социални дейности, за закупуване на уреди и ремонт на здравни заведения. Подкрепили сме и реализацията на важни инфраструктурни проекти за града ни - за изграждането на бул. "Левски", за отварянето на пристанището, изграждането на яхтеното пристанище. Но това са си наши идеи, откраднати от наши програми от конкурентите ни. Подкрепяли сме ги, но винаги сме повдигали въпроси и съмнения за това как ще бъдат реализирани. Ние, общинските съветници от БСП, не сме оплетени в схеми и бизнес интереси. Кои са фирмите и бизнес интересите зад нас питам аз и настоявам за отговори от другарката Нинова. Уж сме грешни, а един от нас се оказа достоен за временно изпълняващ длъжността председател. Кой подвежда председателя?
Възразявам срещу спекулациите и опитите на някои да се очернят нашите имена", заяви Георгиева. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зрителите на Ергенът не спират да говорят за странния навик на Виктория
Дата: 19/04, 10:00

Всички обяви за работа в България с обявена заплата по заповед на ЕС
Дата: 19/04, 09:59

Станислав Балабанов: На Бойко Рашков няма да му се размине
Дата: 19/04, 09:54

Шофьорите в този град ще плачат от глоби
Дата: 19/04, 09:54

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 09:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия