Варна Крематориум: Най-модерният на Балканите, място за достойно изпращане на покойните във Вечността


Дата: 08/08, 13:32

Редактор: Веселин Златков

e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Варна вече има своя крематориум, чието създаване отне 12 години. След дългото чакане, траурният център е вече завършен и работи. Така морския град има възможност за извършване на траурна услуга, към която интересът в България расте изключително силно и бързо в последните години.

В древността кремацията на починалият е била разглеждана в много култури като форма на погребение, предлагано от религията. Тя е трябвало да отвори пътя на душата към царството на мъртвите, като същевременно да предотврати завръщането на смъртта. Изгарянето на тленните останки е била привилегия на знатните и богатите покойници. Днес повече от една трета от починалите в Европа са кремирани, 50% в САЩ и около 90% в Азия. Ако България изостава по някакъв начин от тази световна тенденция, това е защото досега липсваха достатъчно места, които да дават възможност тленните останки на покойниците да бъдат превърнати в прах.

Появата на Варненския крематориум не е просто още една възможност това да се случи. Той предлага кремация, която е на изключително високо ниво. Този траурен център не е просто най-модерния в България и на Балканите, той е крачна напред от аналозите си в Европа.

Специфичното при технологията, използвана в него, е стопроцентовата гаранция, че в урната, която получават близките е единствено и само прахта от костите на починалият. При повечето опечалени същестува съмнение по отношение на съдържанието в урните. Във Варненският крематориум това е технологично невъзможно, тъй като целият процес е напълно автоматизиран.

В пещта влиза само един ковчег, изгарянето става на два етапа и това, което остава след него, са само костите на починалия, които се превръщат в прах. Те се поставят в урна, като крематориума предлага богат каталог от подобни хранилища с различни форми, цветове и орнаменти.

Самите урни са германско производство. В тях се поставя и уникална шамотна плочка, която е идентификационен номер за прахта от тленните останки на кремираният покойник. Опечалените могат да бъдат напълно сигурни, че държат в ръцете си всичко, което е останало от техния обичан близък след края на земния му път.

Кремацията разбира се не е само технология, тя е и съкровен ритуал, затова и Варненският крематориум предлага възможно най-подходящите условия за пълноценна и паметна раздяла с покойниците. Той разполага с наистина впечатляваща и просторна ритуална зала, оборудвана с модерна мултимедия. С помощта на звук и визия в нея се създава атмосфера за последно сбогом с починалия и припомнянето на неговия жизнен път. Опечалените имат възможност да изпратят своя близък до последната му крачка към Вечността (*вижте видео в края на публикацията).

Спокойната и изискана зала за раздаване пък вдъхва усещането за близост и съпричастие между хората, събрали се заедно по тъжен, но неизбежен за всеки човек повод.

Комплексът на Варненския крематориум се допълва и с красива паркова част, в която са разположени колумбарийни стени. В тях могат да бъдат поставени урните, а мястото е оформено с всичко необходимо за тези, които искат да почетат паметта на напусналите този свят близки.

„Беше ни мечта да направим нещо красиво и уникално, макар че сферата на дейност е непривлекателна. Когато става въпрос за смърт, хората се настройват негативно, защото мислят за нещо, което никой не иска да го сполети. Но това е част от живота – човек се ражда, човек умира. Ние искахме да направим така, че хората да изпращат близките си по достоен начин“, каза управителят на фирмата „Крематориум Инвест“ ООД Кирил Стоянов.

Варненският крематориум работи с всички траурни агенции, както и с общинските обредни фирми и предприятия. Комплексът се намира на Гробищен Парк Запад (с. Тополи, Община Варна).

За контакти: Тел: +359 898 844 844, e-mail: office@varnacrematorium.bg.

Подробности за дейността, за историята на кремацията, цените на различните услуги и каталог на урни можете да откриете на сайта www.varnacrematorium.bg.

Страница във Facebook: Варна Крематориум

 

*публикация

 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Управляващата партия в Хърватия печели парламентарните избори
Дата: 06/07, 01:37

И Ирландия отлага облекчаването на мерките
Дата: 06/07, 01:14

Бивш cтaжaнт в Gооglе нaтpyпa 25 милapдa зa шecт мeceцa
Дата: 06/07, 00:58

Националната информационна система: 63 са новите случаи с COVID-19 у нас, петима са починалите
Дата: 06/07, 00:37

На 6 юли 1885 г. Луи Пастьор успешно тества ваксина срещу бяс
Дата: 06/07, 00:31

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия