Тази нощ: Пик на падащи звезди


Дата: 13/08, 22:12

Струма BG

Пикът на метеоритния поток Персеиди ще можем да наблюдаваме тази нощ. Тъй като Луната е пълна, най-много падащи звезди ще се виждат преди изгрев слънце. Ако сте на място, където няма светлинен шум, ще станете свидетели на невероятния небесен спектакъл.

„Пълната луна опита да засенчи кулминацията на метеорния поток „Персеиди“. Тя създаваше светъл фон, на който слабите метеори не могат да бъдат наблюдавани. Затова е по-добре спектакълът да съвпадне с безлунна нощ“. Това обясни пред Bulgaria on air. Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория към Българска академия на науките (БАН).

Падащи звезди в небето ще могат да се видят до около 26 август. „Тъй като пикът отминава, броят метеори, които могат да бъдат наблюдавани на час, ще спада с напредване на времето“, каза още физикът. По думите му, довечера могат да се видят около 100 метеора на час, като те се движат със скорост от около 60 километра в секунда.

В София светлинното и праховото замърсяване са доста значителни и затова метеорите могат да се наблюдават най-добре някъде високо в планината, където въздухът е чист и е доста по-тъмно, отколкото в града, обясни доц. Евгени Овчаров, ръководител на катедра Астрономия към Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

„Персеидите“ са най-интензивният метеоритен поток през лятото. За разлика от зимните, тяхното наблюдение не е съпроводено с дискомфорт заради ниските температури.

Предстои и максимумът на метеорния поток „Дракоиниди“ – в нощта на 8 срещу 9 октомври.

„Когато Земята, обикаляйки около Слънцето, в определени дати от годината преминава през тези облаци от космически частици, тогава в ясна и безлунна нощ може да забележим повишен брой метеори или както са по-популярни – падащи звезди“, обясни още Пенчо Маришки.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.В Иран са готови за пълна размяна на затворници със САЩ
Дата: 09/12, 18:13

Екатерина Захариева: ЕС трябва да подкрепя и вдъхновява Африка в реформите
Дата: 09/12, 18:091 Коментар

Марин Марковски: Редно е независим главен прокурор да следи главния прокурор
Дата: 09/12, 18:01

Левски си спомни за Никола Котков
Дата: 09/12, 17:53

Обявиха жълт код заради мъгли в половин България
Дата: 09/12, 17:45

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия