Варненци атакуват всички върхове вулкани на планетата (снимки)


Дата: 14/08, 11:21

Да покорят всички върхове вулкани на планетата е най-голямата мечта на семейство авантюристи от Варна. Ралица, Живко, Анабел и Рейн живеят във Великобритания и използват всеки свободен миг, за да се потопят в незабравими, екстремни преживявания.

Те са сред най-колоритните участници в легендарния плувен маратон „Галата-Варна“ и набиращото лавинообразна популярност масово преплуване в морето „1000 х 1000“. 
Това лято, няколко дни, след като изкачиха най-високия връх в Япония – Фуджи (3776 м.), маратона преплуваха бащата – Живко и синът от фамилията Рейн.

„За нас е голямо предизвикателство да плуваме „Галата-Варна“! Правим го с огромен заряд и удоволствие“, споделиха Живко и Рейн минути преди да стартират от плажната ивица на Карантината.

В края на юли колоритното семейство от Варна прибави към списъка с мечтите си още един сбъднат блян – покоряването на най-високия връх в Страната на изгряващото слънце, изгасналият вулкан Фуджи. Свещената за японците планина е най-известният символ на страната - център на седмия по-големина остров Хоншу.

Със своята височина от 3776 м. угасналият вулкан е най-високият връх в Япония. Последното му изригване е било преди близо 400 години. Много митове и легенди са свързани с планината Фуджи и са я превърнали в център на религиозното мислене. Наричат я още Фуджи-сан, навярно заради почти съвършенната й форма на вулканичен конус, който излъчва могъщество и непристъпност.
При ясно време върхът може да се види от столицата Токио. Наречен е на будистката богиня на огъня Фучи и е свещената планина на шинтоистката богиня Сенген-Сама, чието светилище се намира на върха. Това е най-свещената от Трите свещени японски планини.

„Решили сме да изкачим всички вулкани на планетата. Преди това покорихме Килиманджаро (5892 м). , който също е вулкан. Миналата есен, през ноември катерихме в Италия, в Алпите. За първи път бяхме вързани с въжета, вървяхме по лед, аклиматизирахме се трудно. Миналата Коледа съпругът ми изкачи величествения гигант на Андите – Аконкагуа (6962 м). 
Ралица признава, че докато са атакували Фуджи, се е наложило да вървят по доста каменист терен. „Нямаше сняг и това беше най-доброто време за изкачване. В Япония в момента е лято, беше изключително горещо – 36 градуса, но влагата е убийствена и се усещат като 47. Постоянно лепнеш, беше много трудно. Докато изкачвахме беше топло, за първи бяхме с къси ръкави – което при атакуване на четирихилядник в Европа няма как да стане. На връщане беше доста трудно“, разказва Ралица. Заедно с мъжа на живота й и двете им деца посещават изградения на върха храм. Местните вярвали, че изкачвайки върха, човек пречиства душата си.

„Най-интересното беше , че докато катерим се разминавахме с хора над 80 г. – възрастни мъже и жени. Казаха, че изкачват върха няколко пъти в годината. Те бяха нашият стимул“, допълва смелата варненка. 
Низ от богати впечатления е добило семейството по време на престоя си в Страната на изгряващото слънце. От местната кухня пробвали морски дарове и водорасли, утолявали жаждата в адската жега с вкусна местна бира. Категорични са, че от българските гозби, по-хубави няма. „Плодовете в Япония са много скъпи – за 5 зрънца грозде броиш 8 долара, 3 ягодки струват 5 долара, две праскови са десет. Плодовете там ги подаряват като скъп подарък. Риби, калмари, всичко е много вкусно“, донажда майката на Анабел и Рейн. В Япония децата и родителите им се докоснали до местния фолклор по време на музикален фестивал, който посетили. 
Впечатлило ги това, че в азиатската държава е чисто като в аптека. Навсякъде боклукът се събирал разделно, отпадъците се преработвали и се унищожавали на мига. 
Величествени горски масиви опасват Япония. Но местните „не секат, а внасят дървесина“, впечатлена е Ралица. 
На северния склон на връх Фуджи се намира очарователната местност на петте езера на планината. Те са се образували в ниски места, преградени от потоци лава. Много жители на Токио използват тази местност, намираща се на височина между 700 и 900 метра като място за почивка.
Въпреки че край бреговете на езерата има игрище за голф и увеселителен парк, районът около вулкана е част от големия 1223 кв. км национален парк „Фуджи – Хаконе – Идзу”.
Изкачването на всяващия респект Фуджи определено е едно от най-големите предизвикателства, които Япония може да предложи. Но Ралица, Анабел, Живко и Рейн са готови за още по-големи предизвикателства. Следващата мечта в богатата огърлица от скъпоценни кътчета, за която копнеят, е... околосветско пътешествие. А след като го осъществят, Варна отново ги приканва да преплуват юбилейното 80-то издание на най-старото плувно състезание в България – маратонът „Галата-Варна“!
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на „Капитан Андреево“
Дата: 28/03, 17:11

Ники Станоев коментира Тръмп: Той е актьор еквилибрист
Дата: 28/03, 17:04

Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари
Дата: 28/03, 17:02

На 29 март петък имен ден празнува юначно българско име
Дата: 28/03, 17:00

Мирослав Иванов: Можеше да имаме поне още 9 месеца кабинет
Дата: 28/03, 16:451 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия