Експерт по заразите: Легионерската болест в Слънчев бряг е черна кампания


Дата: 22/08, 17:181 Коментар

"Скандалът с легионерската болест в Слънчев бряг, с която били заразени британци, е черна кампания и нелоялна конкуренция. Това е незаконно, може да пишеш името на хотела, само ако има повтарящи се случаи в следващите месеци". Това заяви пред TrafficNews един от най-големите родни специалисти по инфекциозни болести.  Коментарът му е по повод на публикации на британския  таблоид „Дейли Мирър” за двама англичани, починали от легионерска болест след почивка в един хотел в Слънчев бряг.

Според експерта собствениците на хотела и държавата трябва да съдят британския таблоид, защото няма доказателства къде точно са се заразили с острата инфекция легионелоза, популярна повече като легионерска болест, която се предизвиква от аеробна бактерия.  

„Ако "Мирър" пишат за хотелите във Франция, там веднага ще скочат местните хотелиери, които имат силни организации и лоби в правителството. Ще стане голям международен скандал”, твърди експертът, който пожела да остане анонимен, защото е на държавна служба и не иска личното му мнение да се приема като позиция на ведомството.

Според публикациите в британските медии други двама англичани, резервирали стаи в същия 3-звезден хотел в Слънчев бряг, също се заразили от инфекцията, но се възстановяват.

 „Не може да се докаже, че британците са се заразили в този хотел. Може да са е случило на летището, може като са се прибрали. Може някой от тях да се е заразил вкъщи, защото не си е пускал чешмата дълго време”, твърди ученият.

„Когато има такива случаи, се съобщава на хотела, където се прави проверка. И и ако има легионелоза в инсталацията се правят мероприятия по почистването на тръбите – вода с висока температура и хиперхлориране”, обясни процедурата по закона лекарят.

Говорител на туристическата фирма Jet2Holidays, която е довела у нас починалите британци, също отричат версията, че хотелът е сеел заразата.  

 "Двама независими специалисти взеха проби от хотела и акредитирана лаборатория проведе тестовете за заразяване. Резултатите бяха отрицателни, но ние преместихме всичките си клиенти в други хотели", обяснява туроператорът пред „Дейли Мирър”.

Проверка на TrafficNews показа, че същото издание е писало за британец, заразен с легионелоза в Слънчев бряг още през 2016 г. В тогавашната публикация пише, че пациентът смята, че се е заразил от климатика. Сегашните климатични системи обаче не позволяват в тях да се развива заразата и тя се разпространява най-често от водата и то от аерозолното й разпръскване при душ.  

За това при дълго отсъствие от дома или взимане на баня в хотел трябва да се остави водата да изтече за няколко минути, тъй като бактериите се задържат в тръбопровода.

Очаква се официално изявление от Министерството на здравеопазването по случая по-късно днес. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.


Прокуратурата се самосезира за лекаря, поставял стентове на здрави хора
Дата: 16/09, 15:52

Financial Times: Кристалина Георгиева е упорита и откровена, с хумор и добродушие
Дата: 16/09, 15:431 Коментар

Проф. Асен Балтов: Караянчева има травма и на гръбначния стълб, ще носи корсет
Дата: 16/09, 15:321 Коментар

Джеки Чан проговори руски език! Ето каква е причината
Дата: 16/09, 15:27

Новият директор на "Хоризонт" е Мартин Минков
Дата: 16/09, 15:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2019 | Пълна версия