Стотици изкачиха Шипка днес, за да почетат загиналите


Дата: 24/08, 16:14

Снимка Президентството

Стотици изкачиха днес в жаркото слънце 894-те стъпала към Паметника на свободата, за да почетат паметта на героите, загинали в боевете на Шипка през 1877 година за свободата на отечеството. Хилядно множество се събра и на централната височина под върха, където членове на дружество "Традиция" направиха традиционната възстановка на боевете. Така беше отбелязана тази година 142-годишнината от Шипченската епопея и 85-годишнината от тържественото откриване на Паметника на свободата, съобщи БТА.

Тук върху камък е изписан нашият дълг и трябва да помним, че на Шипка на клеветата строшен бе зъбът, и че похитителите на българската история нямат място в бъдещето, посочи в словото си президентът Румен Радев. По думите му ние трябва да отстояваме свободата си срещу посегателства - от чужди и от свои, да се изправим срещу цинизма и лицемерието, които задушават правото ни на по-добър и достоен живот.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили прие почетния строй на националната гвардейска част и поднесе венец на Паметника на свободата. Великотърновският митрополит Григорий отслужи заупокойна молитва, а в словото си на паметния връх отбеляза, че единственото, което се иска от нас, е да не забравяме за нашето преклонение пред Бог и към паметта на падналите в жертва за свободата на отечеството.

На церемонията на връх Шипка присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, областните управители на Габрово и на Стара Загора - Невена Петкова и Гергана Микова, кметът на Габрово Таня Христова, народни представители, евродепутатът Ангел Джамбазки, представители на посолствата на Беларус и Руската федерация, консулът на Русия в Русе.

"Шипка не е мястото да коментирам интригите на министър-председателя, защото тук възкръсва България, която неговото управление закотви на дъното на Европа.", каза пред журналисти президентът Румен Радев след като беше помолен да коментира вчерашните твърдения на министър-председателя за причините за освобождаването на началника на НСО ген. Данчо Дяков. По думите му скандалите са в правителството, те са много и са унищожителни.
Днес в 20,45 часа държавният глава ще приеме почетния строй на националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово в чест на 142-годишнината от Шипченската епопея, след което ще произнесе слово. Тържествената заря проверка е в 21,05 часа.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Виктор Николаев: Тази сутрин събудиха военния ни министър в 5,30 ч., за да му докладват
Дата: 19/04, 08:22

Мохамед Халаф: Вероятно ще си остане само този удар, за да покаже Израел възможности
Дата: 19/04, 08:21

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 08:20

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 08:20

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и го заби в заведение
Дата: 19/04, 08:06

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия