Дънчила: Вярвам, че ще бъда първата жена президент на Румъния


Дата: 24/08, 17:13

Снимка Уикипедия

Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) се събра днес на конгрес, на който потвърди кандидатурата на премиера и лидер на партията Виорика Дънчила за участие в президентските избори през ноември, предаде информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.

Виорика Дънчила държа реч, в която подчерта близостта си до хората, изброи мерките, предприети от СДП, които са довели до подобряване живота на румънците, и изрази увереност в победа на изборите. "Вярвам, че ще бъда първата жена президент на Румъния. Бог да бъде с нас!", заяви в края на речта си Виорика Дънчила.

Конгресът се проведе в сградата на парламента и представляваше истински спектакъл със светлини, музика и огромни екрани, отбелязва сайтът Зиаре. Лидерът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев бе първият, който говори на конгреса на румънските социалдемократи.

На музикалния фон на песента "Око на тигър" (Eye of the Tiger) на американската рок група "Сървайвър" (Survivor) на огромни екрани в зала "Александру Йон Куза" в сградата на румънския парламент бяха излъчени послания на редица европейски лидери, сред които премиерът на Албания, премиерът на Северна Македония и председателят на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. На влизане в залата, на поканените бе раздаван албум, на чиято корица бе лозунгът "Силни заедно", а албумът съдържа снимки, на които Виорика Дънчила е в присъствието на редица европейски лидери, като председателя на Европейския съвет Доналд Туск и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, отбелязва румънският сайт.

Първата реч бе на председателя на ПЕС Сергей Станишев, който благодари на Виорика Дънчила, че е възобновила диалога с европейските социалдемократи и че е потвърдила върховенството на закона и "ценностите, които ни свързват".

"Работихте много през последните две години. Увеличихте заплатите на учителите и лекарите. Разбирам, че ще има още едно увеличение през септември", каза Станишев. Той призова румънските социалдемократи да се борят срещу неравенството и за по-добро бъдеще за младите и възрастните хора.

Конгресът продължи с речи на влиятелни членове на румънската СДП, които изтъкнаха постиженията на правителството в повишаването на заплати и пенсии, намаляване на безработицата и постигане на висок икономически растеж. Политическият форум завърши с речта на Виорика Дънчила, която заяви, че нейните съперници "насаждат омраза" между хората и изрази увереност, че може да спечели вота срещу настоящия президент Клаус Йоханис.

Запитана дали ще подаде оставка, ако не се класира на втори тур, Дънчила отговори: "Защо искате да говорим негативно в ден, в който говорим позитивно?" и припомни, че на последните президентски избори Клаус Йоханис е имал 15 процента, а Виктор Понта - 31 процента, докато крайният резултат се е преобърнал.

Дънчила разказа, че е родена в малък град в работническо семейство, че е работила осем години като учителка в лицей и че е започнала да се занимава с политика преди 23 години, лепейки афиши и водейки кампания от врата на врата.

"Правителството, което ръководя, създаде стотици хиляди работни места. Увеличихме пенсиите и ще ги увеличим отново от 1 септември. Увеличихме заплатите на лекарите и строителите. Подкрепихме предприемачеството и туризма. Направихме добри неща за всички. Не перфектни, не веднага, но вярвам, че правим добро за хората", каза Виорика Дънчила.

Тя посочи, че е "по-силна от всички тези мъже" и че "не се страхува и не бяга". В заключение Дънчила изрази увереност, че ще стане първата жена президент на Румъния.

Според последното проучване на социологическия институт ИМАС, публикувано в началото на август, премиерът Виорика Дънчила би спечелила на президентските избори само 7,5 процента, класирайки се едва на шесто място след настоящия президент Клаус Йоханис (41,7 на сто), лидера на Алианс на либералите и демократите Калин Попеску Таричану (13,8 процента), лидера на партия "Про Румъния" Виктор Понта (12,9 на сто), лидера на партия ПЛЮС Дачиан Чолош (10,4 на сто) и лидера на Съюз за спасение на Румъния Дан Барна (9,4 процента), отбелязва информационният сайт Зиаре.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Община Варна обяви кампания за набиране на кандидати за приемни семейства
Дата: 29/03, 10:50

Черно море зарадва деца от детска градина
Дата: 29/03, 10:46

Алекс Раева втрещи всички с това признание
Дата: 29/03, 10:38

Инфарктна ситуация в Хелс Китчън, участничка заплаши шеф Ангелов
Дата: 29/03, 10:341 Коментар

Мъжът на Гала едва ли искаше да чуе това
Дата: 29/03, 10:09

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия