Тумор на костите и меките тъкани вече не означава ампутация


Дата: 11/10, 12:45

Туморите на опорно-двигателния апарат са относително редки – представляват 2 на 1000 от всички случаи на злокачествени заболявания. Затова лечението им трябва да се осъществява в медицински центрове с натрупан опит и експертиза в тази област. Ако преди години обикновено се прибягваше към ампутация на засегнатия крайник, днес опитните хирурзи са в състояние да запазят крайника и неговите функции, без да компрометират резултатите от лечението. Дори и в случаите на най-агресивни костни тумори, около 60% от пациентите могат да продължат живота си без загуба на крайник, ако са лекувани от опитни специалисти с правилните методи, твърди проф. д-р Харзем Йозгер, специалист по онкологична ортопедия в ACIBADEM. Проф. Йозгер е специалист с дългогодишен опит в лечението на тумори на костите и меките тъкани, работил и участвал в научни изследвания в едни от най-добрите клиники в Германия, Австрия, Франция, САЩ и Турция. Разработеният от него метод „замразен хотдог“ е помогнал за спасяване живота на стотици пациенти с костни тумори, като същевременно се съхраняват функциите на засегнатия крайник. С негова помощ разказваме за симптомите, диагностицирането и лечението на тумори на опорно-двигателния апарат.

Как се откриват туморите на костите и меките тъкани?

Повод за откриването им обикновено стават симптоми като болка, подуване или фрактура на крайник. Но противно на общоприетото схващане, травми и счупвания не причиняват тумори на костите и меките тъкани, въпреки че често спомагат за диагностицирането им. Рискови фактори за възникването им могат да бъдат радиацията и облъчване по повод друго заболяване; химикали; някои лекарства, които отслабват имунната система; незарастващи с години рани или обширни изгаряния; някои генетични заболявания и др. Но тези рискови фактори са налице само при малка част от заболелите, така че в повечето случаи не може да се посочи точна причина за възникването на тумора.

Диагностициране и стадиране на костни тумори

Диагностицирането, определянето на стадия и назначаването на лечение се случват въз основа на поредица от образни изследвания, като обикновено лекарите комбинират няколко от тях за натрупване на необходимата информация. При съмнения за костни лезии, първата стъпка винаги е рентгенографско изследване. Компютърна томография (КT/CT), ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), ангиография, ЯМР на цяло тяло и позитронно-емисионна томография (ПЕТ-КТ/PET-CT) са други методи за образно изследване, които могат да се приложат в зависимост от случая в ортопедичната онкология.

Важна стъпка от процеса е вземането на биопсия (малка тъканна проба от вътрешността на тумора) за микроскопско изследване. Мит е, че вземането на биопсия ще доведе до растеж и разпространение на тумора. Но действително има риск процедурата да навреди на лечението, ако се извършва неправилно или от специалист без достатъчно опит в тази област. Препоръчително е биопсията да се вземе от лекаря, който ще извърши и операцията впоследствие.

Хирургично лечение на костни тумори: резекция и реконструкция

Хирургичната операция е основният лечебен метод при доброкачествени и злокачествени тумори на костите и меките тъкани, а химиотерапията и лъчетерапията допълват лечението при тумори, които отговарят на такъв вид терапии. Назначаването на подходящото лечение е индивидуално и зависи от анатомичното местоположение на тумора, стадия и размера му, поведението и повлияването му от предходни терапии, общото състояние и очакванията на пациента. За постигането на оптимален резултат, всички тези фактори трябва да бъдат съобразени от мултидисциплинарен екип със специалисти от различни области, включително хирургия, онкологична ортопедия, радиология, патология, медицинска онкология, радиационна онкология, а ако пациентът е дете – с участието и на педиатричен онколог.

Съвременният подход при хирургично лечение на костни тумори има за цел съхраняването на засегнатия крайник и неговата функционалност. Благодарение на развитието в образните технологии и хирургичните техники, това е възможно почти във всички случаи на костни тумори и ампутация се налага много рядко. Такава хирургична намеса включва два основни етапа: пълно отстраняване на туморните клетки (резекция), последвано от структурно и функционално възстановяване на засегнатия участък (реконструкция). Премахването на тумора до здрава тъкан е изключително важно, защото в противен случай той може да се завърне, но този път още по-агресивен, или да предизвика далечни метастази. От друга страна, ако се премахне ненужно голяма част от здравата тъкан, може да се затрудни възстановяването на крайника. Затова операциите при костни тумори трябва да се извършват само от хирурзи със специализация и опит конкретно в тази област.

Реконструкцията на отстранените кости и тъкани може да се извърши с биологични и небиологични материали. Тя може да включва възстановяването както на кости, така и на меки тъкани, мускули, сухожилия, кожа, съдове и нерви, често с помощта на сложни микрохирургични техники. Каква реконструкция ще се използва зависи както от случая, така и от познанията, опита и уменията на хирурга.

За допълнителна информация и консултация:

Тел. +905309768394 (на български език, с viber и whatsapp)

www.acibadem.bg

www.facebook.com/AcibademHospitalsGroupBulgaria

 

*пубрикация

 

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Китай изстреля кораба "Шънчжоу-18"
Дата: 25/04, 23:54

Изпреварващо решение за спестяванията от Алианц Банк
Дата: 25/04, 23:40

Мария остана без роза от Ергена и напусна предаването
Дата: 25/04, 23:21

Прах от Сахара обхваща Турция
Дата: 25/04, 23:07

Криси прекъсна срещата на Магдалена с Алек и се появи с нощница и грим
Дата: 25/04, 22:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия