В очакване на турската офанзива: Кюрдските власти обявиха обща мобилизация


Дата: 09/10, 17:01

Ръководените от кюрдите власти в Североизточна Сирия обявиха обща мобилизация по протежение на границата с Турция, докато Анкара струпва войски в района преди предстоящо нахлуване, предаде АП, цитирана от "Дарик".

Местните власти, известни като Автономна администрация на Северна и Източна Сирия, съобщиха: „Призоваваме хората от всички етноси да се изтеглят към райони близо до границата с Турция за действия на съпротива в деликатен исторически момент“.

Кюрдските власти призоваха и международната общност да бъде на висотата на отговорностите си, тъй като „нашият народ може да бъде сполетян от хуманитарна катастрофа“ в Североизточна Сирия.

Турция се готви за нападение срещу кюрдските бойци в Сирия, които Анкара смята за терористи, свързани с кюрдски метежи в Турция. В неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп внезапно обяви, че американските войски ще се изтеглят преди турското нахлуване - промяна в политиката на САЩ, които по този начин изоставят сирийските кюрди, отдавнашни американски съюзници в борбата срещу групировката „Ислямска държава“.
През последните дни Белият дом прави противоречащи си декларации, предаде АФП. САЩ дадоха начало на оттегляне на американските войски от определени гранични райони, които може да бъдат мишена при турската офанзива. Същевременно обаче, заради възмущението на международната сцена и в собствения му лагер, американският президент промени изказванията си по темата, уверявайки, че не е „изоставил“ кюрдите.

Според турския всекидневник „Хюриет“, турският генерален щаб чака да завърши изтеглянето на американските сили, за да започне офанзивата.

Турция предвижда на първо време да поеме контрола върху територия по протежение на границата с дължина 120 км и дълбочина около 30 км, пише „Хюриет“.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На 18 април рожден ден има Кирил Домусчиев
Дата: 18/04, 03:00

Препатили сънародници отърваха болницата
Дата: 18/04, 02:40

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 18/04, 02:40

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 18/04, 02:10

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 18/04, 02:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия