Тричленният състав на САС, освободил предсрочно Полфрийман


Дата: 09/10, 18:23

Снимка Булфото

Постановеният на 19 септември тази година съдебен акт, с който за Джок Полфрийман е определено предсрочно условно освобождаване, е влязъл в сила и подлежи на незабавно изпълнение, пише novini.bg.

Това посочва в свое становище тричленният състав на САС с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постановили определението. Становището е публикувано на сайта на съда. "Инициираната с искането на главния прокурор процедура за възобновяване на делото не променя този факт", се посочва още в становището.

Съдиите допълват, че всякакви спекулации по повод изпълнението на предсрочното освобождаване, в това число и отнесените до бъдещото произнасяне на ВКС по искането за възобновяване, не са в съответствие с установения правов ред. "Ако са налице други основания за задържането на чуждия гражданин, различни от тези по делото, то следва да се изтъкват именно те, а не предстоящото произнасяне на върховната съдебна инстанция. В правовата държава актовете на съда, подлежащи на изпълнение, безусловно следва да се зачитат. В противен случай гражданите са оставени на произвол, от който няма как да бъдат защитени. Това, а не персоналните атаки срещу членове на съдебния състав, е причината да изразим тази позиция", заявяват съдиите. И отбелязват, че те са конституционно натоварени със задължението за защита правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата и считат за свой "неотменим дълг" да информират обществото за тези факти.

Съдебният състав допълва още, че на този етап никой от членовете му не разполага с възможност да коментира огласените различни твърдения за пристрастност, защото е налице дело пред ВКС, където трябва да се реши дали делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман да бъде възобновено.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



21-годишен студен тръгна към големите пари в "Стани богат"
Дата: 24/04, 19:38

Хороскоп за 25 април четвъртък: Да не влиза в интернет зодия
Дата: 24/04, 19:32

Президентът обяви подкрепата си за премиера
Дата: 24/04, 19:30

Асен Василев няма да участва в листата на ПП за евроизборите
Дата: 24/04, 19:09

Симеон Дянков: Сега не трябва да се маха плоския данък
Дата: 24/04, 18:371 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия