Почина писателят Панчо Панчев, известен като Дядо Пънч


Дата: 11/10, 00:14

БНТ

На 85-годишна възраст е починал писателят Панчо Панчев, известен сред младите читатели като Дядо Пънч. Информацията съобщиха от Съюза на българските писатели във "Фейсбук". Поклон пред светлата му памет!


Много от неговите пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове. Игран е и в повече от сто чуждестранни театри – в Русия и бившите й републики, Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Монголия, Сърбия, Финландия, Норвегия, Кипър и другаде

След продължително боледуване почина Панчо Панчев, известен на децата като Дядо Пънч – драматург, сценарист на филми, поет, белетрист, публицист хуморист и автор на произведения за деца.

 

Роден е в София на 17.11.1933 г. Завършил е руска гимназия и театрознание. Бил е главен редактор на списание "Театър" (1966 - 1969), а също и на сп. "Славейче". Написал е десетки пиеси (между които най-играният в чужбина български драматургичен текст – „Приказка за калпаците”, комедия за малки и големи), както и десетки книги и книжки за деца.


Много от неговите пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове, а също от радиотеатъра и телевизионния театър. Игран е и в повече от сто чуждестранни театри – в Русия и бившите й републики, Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Румъния, Монголия, Сърбия, Унгария, Финландия, Норвегия, Кипър и другаде.


Освен като драматург е известен и като писател, изкушаван от всички литературни жанрове. Издавал е книги с лирика, с басни, награждаван е за разказ, писал е хумор – епиграми и фейлетони, автор е сценарии за анимационни филми и т.н. Носител на Националната литературна награда на името на Гео Милев.


Особено голям дял от творчеството му заема посветеното на децата. Повечето от пиесите му са адресирани към малчуганите, а за тях е написал и много стихотворни гатанки, приказки, стихотворения, приспивалки (негова дума), дори роман – „Дневникът на слончето Моди”. Гостувал е стотици пъти в училища, детски градини и читалища, където е изнасял цели малки представления със свои стихотворения, с гатанки (в този жанр е абсолютен шампион) и с всякакви забавни изненади.

http://epicenter.bgСъобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.ОИСР: Безработицата ще се увеличи при втора вълна на пандемията
Дата: 07/07, 17:26

Сколопендри атакуват по високите етажи във Варна
Дата: 07/07, 17:031 Коментар

Новата кухня ще стане чудесна и няма нужда от скандали! Поръчайте 3D проект от Varnamebeli.com
Дата: 07/07, 17:03

Радио Варна: Ако има дупки - "синя зона" не се плаща
Дата: 07/07, 16:541 Коментар

Турски тираджия заби юмрук на полицай в Русе
Дата: 07/07, 16:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия