Почина писателят Панчо Панчев, известен като Дядо Пънч


Дата: 11/10, 00:14

БНТ

На 85-годишна възраст е починал писателят Панчо Панчев, известен сред младите читатели като Дядо Пънч. Информацията съобщиха от Съюза на българските писатели във "Фейсбук". Поклон пред светлата му памет!


Много от неговите пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове. Игран е и в повече от сто чуждестранни театри – в Русия и бившите й републики, Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Монголия, Сърбия, Финландия, Норвегия, Кипър и другаде

След продължително боледуване почина Панчо Панчев, известен на децата като Дядо Пънч – драматург, сценарист на филми, поет, белетрист, публицист хуморист и автор на произведения за деца.

 

Роден е в София на 17.11.1933 г. Завършил е руска гимназия и театрознание. Бил е главен редактор на списание "Театър" (1966 - 1969), а също и на сп. "Славейче". Написал е десетки пиеси (между които най-играният в чужбина български драматургичен текст – „Приказка за калпаците”, комедия за малки и големи), както и десетки книги и книжки за деца.


Много от неговите пиеси са поставяни от театрите във всички наши градове, а също от радиотеатъра и телевизионния театър. Игран е и в повече от сто чуждестранни театри – в Русия и бившите й републики, Германия, Полша, Чехия, Белгия, САЩ, Румъния, Монголия, Сърбия, Унгария, Финландия, Норвегия, Кипър и другаде.


Освен като драматург е известен и като писател, изкушаван от всички литературни жанрове. Издавал е книги с лирика, с басни, награждаван е за разказ, писал е хумор – епиграми и фейлетони, автор е сценарии за анимационни филми и т.н. Носител на Националната литературна награда на името на Гео Милев.


Особено голям дял от творчеството му заема посветеното на децата. Повечето от пиесите му са адресирани към малчуганите, а за тях е написал и много стихотворни гатанки, приказки, стихотворения, приспивалки (негова дума), дори роман – „Дневникът на слончето Моди”. Гостувал е стотици пъти в училища, детски градини и читалища, където е изнасял цели малки представления със свои стихотворения, с гатанки (в този жанр е абсолютен шампион) и с всякакви забавни изненади.

http://epicenter.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Четирима сътрудници на френска НПО изчезнаха в Багдад
Дата: 24/01, 21:01

Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел подписаха споразумението за Брекзит
Дата: 24/01, 20:57

Силно земетресение с магнитуд 6,8 по Рихтер разлюля Турция
Дата: 24/01, 20:49

Шестимата убити при стрелбата в Германия са били членове на едно семейство
Дата: 24/01, 20:27

Проговори жената на насилника, взривил се във варненски блок
Дата: 24/01, 20:18

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия