Как климатичните промени могат да повлияят върху лихвите?


Дата: 12/11, 03:15

Наред с всички други фактори, които взимат предвид при определянето на курса на монетарната политика, централните банкери все по-често ще трябва да се съобразяват и с климатичните промени.

Такова становище изрази Лейл Брейнард, която е член на управляващия борд на Федералния резерв на САЩ. 

Климатичните изменения могат да окажат влияние върху решенията за лихвените проценти и да предизвикат системни проблеми във финансовия свят, по подобие на това, което се случи по време на финансовата криза.

Това заяви Брейнард в своето изказване по време на конференция в Сан Франциско, посветена на климатичните проблеми и техните икономически измерения.

"Промените в климата и политическите решения, които те предизвикват, се отразяват на производителността и икономическия растеж в дългосрочен план. А това означава, че те могат да повлияят и върху равнището на лихвите", каза още тя.

Брейнард цитира анализи на централната банка, от които става ясно, че зачестяващите "горещи вълни" в страната и останалите природни бедствия водят до поскъпване на застрахователните премии и увеличават разходите за противодействие на климатичните промени.

Например, за инсталиране на климатични инсталации на места, където преди това такива не са били необходими, или за "повдигане" на жилищата, намиращи се в близост до водни басейни с повишена опасност от наводнения.

"Всичко това оказва влияние върху икономическата активност и инфлацията", обяснява Брейнард, която оглавява комисията по финансова стабилност във Федералния резерв.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Google Loon вече излъчва WiFi към Земята от гигантски балони
Дата: 13/07, 05:00

Вятър и по-хладно време в понеделник
Дата: 13/07, 04:00

„Гладен” затворник от Пловдив съди държавата, не му стигала храната
Дата: 13/07, 03:31

Президентът Вучич: Няма руска следа в протестите в Белград
Дата: 13/07, 03:15

Токио плаща на нощните клубове, които доброволно затворят врати
Дата: 13/07, 02:48

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия