Как климатичните промени могат да повлияят върху лихвите?


Дата: 12/11, 03:15

Наред с всички други фактори, които взимат предвид при определянето на курса на монетарната политика, централните банкери все по-често ще трябва да се съобразяват и с климатичните промени.

Такова становище изрази Лейл Брейнард, която е член на управляващия борд на Федералния резерв на САЩ. 

Климатичните изменения могат да окажат влияние върху решенията за лихвените проценти и да предизвикат системни проблеми във финансовия свят, по подобие на това, което се случи по време на финансовата криза.

Това заяви Брейнард в своето изказване по време на конференция в Сан Франциско, посветена на климатичните проблеми и техните икономически измерения.

"Промените в климата и политическите решения, които те предизвикват, се отразяват на производителността и икономическия растеж в дългосрочен план. А това означава, че те могат да повлияят и върху равнището на лихвите", каза още тя.

Брейнард цитира анализи на централната банка, от които става ясно, че зачестяващите "горещи вълни" в страната и останалите природни бедствия водят до поскъпване на застрахователните премии и увеличават разходите за противодействие на климатичните промени.

Например, за инсталиране на климатични инсталации на места, където преди това такива не са били необходими, или за "повдигане" на жилищата, намиращи се в близост до водни басейни с повишена опасност от наводнения.

"Всичко това оказва влияние върху икономическата активност и инфлацията", обяснява Брейнард, която оглавява комисията по финансова стабилност във Федералния резерв.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 01:10

Частичен срив на "Виваком" тази вечер
Дата: 19/04, 01:00

Рома изхвърли Милан от ШЛ
Дата: 19/04, 00:40

19 април - Ден на велосипеда
Дата: 19/04, 00:20

Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 00:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия