Явор Божанков: Страната ни по документи е на челно място за екология в ЕС, но сами виждате дали е така наистина


Дата: 24/01, 11:42

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Сектор отпадъци е един от важните компоненти на околната среда заради здравето на гражданите, но и заради обезпечеността на индустриите със суровини. В същото време в Европа изискванията се увеличават постоянно. Кризите, инцидентите, които наблюдаваме постоянно, са логичен резултат от зле управляван сектор. В България този сектор е основан основно на лъжа, заяви от трибуната на Народното събрание депутатът Явор Божанков от БСП  във връзка с вота на недоверие към правителството днес.

Ако погледнем данните през 2017 година, България е била задължена да рециклира 35% от своите стари гуми. В същото време гуми масово се изгарят и се въвежда наказателна отговорност. Нещо куца. По отношение на рециклирането на пластмасови опаковки България е задължена да рециклира 22% от общото им тегло. Но България рециклира 66% и оставя зад гърба си Финландия и Люксембург. Тук е мястото за аплодисменти. На първите места сме в класациите. Но това не отговаря на истината. 

В една система, в която цари пълна вакханалия е нормално да има измами. Това е вратата, през която влиза нерегламентираният внос и изгаряне, а контрол няма. У нас се рециклира между 10 и 12 % и то от рециклируемите отпадъци. Усилията на властта са насочени срещу светлия и легален бизнес, който е проверяван стриктно и постоянно. 

От друга страна всеки може да направи прост експеримент: Потърсете в Гугъл - има хиляди обяви за изкупуване на опасни отпадъци. Сивият сектор е организиран. В почти всички населени места има нерегламентирани сметища. Властта е насочена към светлия бизнес обаче. До 2016 разходите на България за управление на отпадъците като процент от БВП са 0.62 ,което е най-високо за ЕС. Дали това отговаря на резултатите - въпросът е риторичен. 

Властта прехвърля проблемите от централната към местните власти. Това показва невъзможност управлението да управлява.  

В нито едно министерство не е светнала лампата, че нещо става, заяви депутатът. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Прокуратурата влиза в болницата при Динко Вълев
Дата: 24/04, 02:00

Елена Йончева: Делян Пеевски лично ме покани в листата на ДПС
Дата: 24/04, 01:21

Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 24/04, 01:10

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 24/04, 01:10

Силни снеговалежи в Австрия
Дата: 24/04, 00:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия