Нови случаи на африканска чума при диви свине са регистрирани в Шуменско


Дата: 24/01, 16:41

Снимка Pixabay

Нови 17 случая на африканска чума при диви свине са регистрирани в Шуменска област от началото на годината, съобщи на днешното заседание на Областната епизоотична комисия д-р Наташа Баева - началник на отдел "Здравеопазване на животните" в Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/, предаде новини.бг.

"От последното заседание на комисията на 4 януари, в страната при диви свине има обявени общо 97 огнища. За област Шумен случаите са 17, като всички са в резултат на взети проби от диви свине при редовен отстрел - в землищата на Шумен, Смядово, Нови пазар и селата и Сушина, Могила, Борци, Ивански, Александрово, Веселиново, Риш, Марково", отбеляза Баева. Тя припомни, че при констатирани положителни проби прасетата се обезвреждат от съответнит ловни дружини, в присъствието на официален ветеринарен лекар и представител на ОДБХ - Шумен.

"По отношение на огнището в свинефермата в Никола Козлево, там нещата са приключени на 19 януари вечерта", допълни Баева.

Намаляват отстреляните диви прасета при ловните излети в Шуменско, които продължават. "На територията на областта има няколко сдружения, които при над 100 излета не са отстреляли нито една дива свиня", съобщи инж. Емил Гелов - директор на Регионалната дирекция по горите в Шумен.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 23 януари в страната е обявена повишена епизоотична готовност по отношение на болестта Инфлуенца по птиците, съобщи директорът на ОБДХ в Шумен д-р Катя Райкинска. Тя запозна присъстващите със заповедта, която включва забрана за отглеждането на открито на домашни птици от всички видове, както и провеждането на изложби и пазари за птици.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС
Дата: 28/03, 19:10

Варненци към кмета Коцев: В този подлез вандалите вилнеят редовно!
Дата: 28/03, 19:04

Хороскоп за 29 март петък: Телефонът си да не вдига зодия
Дата: 28/03, 19:00

МВР: Бомбените заплахи в София идват от страна извън ЕС
Дата: 28/03, 18:47

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 18:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия