Деница Сачева: Започваме да търсим лични асистенти


Дата: 26/01, 20:40

Снимка Булфото

Започваме кампания да намерим лични асистенти. От началото на февруари в рамките на 45 дни ще сравним различните бази данни. Възможно е да са в чужбина, както в черния сектор, така и в платформените икономики. Може да има такива със средно образование или изключени от образователната система. Това каза в предаването "Беновска пита" по Канал 3 социалният министър Деница Сачева по повод кризата с личните асистенти, предаде новини.бг.

"Ще въведем система за валидиране на умения, хората ще получат сертификат за уменията си, за да бъдат предложени на работодатели. Проблемът с личните асистенти е голям, инвестирани са 500 млн. лева от 2014 г. насам. Все още не е намерено устойчиво решение. То би могло да дойде през закона за социалните услуги, а личните асистенти да бъдат планирани с бюджетите. Помолила съм да се направи оценка на въздействието на закона за личната помощ, ще го получа през март. От тези около 20 хил души, 13 хиляди са близки и роднини. Няма нищо лошо, но имаме сигнали за казуси за възрастна жена, която живее на 500 км от личния си асистент – сина ѝ", сподели тя.

"Голяма част от домовете за възрастни хора не са в добро състояние и ще бъдат закрити, хората ще бъдат настанени в центрове от семеен тип. Проблем е, стратегията за човешките ресурси, нямаме такава. Качеството на социалната политика е свързано с хората", коментира Сачева.

"Промените в Кодекса на труда се правят от специална група, занимават се с регулиране на извънредния труд и с други теми. Извънредният труд в момента в България е забранен, но масово се практикува. Същото важи и в един мол – продавачките работят и по празници. Малко повече да бъдат на светло отношенията, които съществуват. Имаме добър диалог със синдикатите", добави министърът. 

"Необходимо е системата за социално подпомагане да е много по-ефективна, а ограничените средства на обществото да достигат до най-нуждаещите се. През следващата година ще се търсят 90 000 души с висше образование и 65 000 със средно и под средно образование. Отливът към определени професии се дължи на негативизма към тях. Възнаграждението не е единственото", спомена още Деница Сачева. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Шеф Ангелов напусна "Хелс кичън"
Дата: 24/04, 21:56

36-годишен затворник се опита да пласира дрога в затвора
Дата: 24/04, 21:54

Тотален хаос в "Хелс кичън", шеф Ангелов бесен
Дата: 24/04, 21:37

Депутатите отхвърлиха новите пенсии
Дата: 24/04, 21:18

ПП-ДБ настоява за отстраняването на Росен Желязков като шеф на парламента
Дата: 24/04, 20:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия