Проф. Стив Ханке: Преди повече от 20 години занесох на президента Петър Стоянов куфарче с документи, доказващи корупция в България


Дата: 16/02, 19:51

Снимка: btvnovinite.bg

Бащата на българския валутен борд – професор Стив Ханке, обяви в ефира, че преди повече от 20 години е занесъл на президента Петър Стоянов куфарче с документи, доказващи корупция.

За случая Ханке разказа в интервю за bTV, където беше поканен да коментира темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Повод за това стана решението на Прокуратурата да провери приватизационните сделки от началото на прехода, пише Блиц. 

Разкритията Ханке направи в отговор на въпроса на журналиста Светослав Иванов, какво икономистът очаква да се случи в резултат на тази проверка и какво си спомня той от тези времена.  

"Много съм наясно с темата, думата и прочее. Сега, за България. След като пресякохме хиперинфлацията през 1997 г., когато бях съветник на президента Стоянов, го посъветвах, че следващият проблем, с който трябва да се занимаем, е огромен – корупцията.

Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи.

Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“.

Той се съгласи и всеки път като го видех повтарях „Проблемът е корупцията, трябва да направим нещо по въпроса“, а той ми отвръщаше, че нищо не може да направи без доказателства.

Един ден се видяхме. Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача.

Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той ми отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“, каза Ханке. 

"НевероятноМного интересна историяно какъв беше резултатът?", попита го след това Иванов. 

"Ами, ще трябва да почакаме да видим какво ще свърши прокуратурата. Подробностите за този случай не знам. Посъветвах президента, той взе документите и не знам какво е направил с тях. Знам, че незабавно уведоми Костов. Ако трябваше да говоря с прокурора, бих казал, че с Костов се е насадил на „пачи яйца“ и вероятно се е захванал с правилния човек, защото имаше страшно много корупция. В един конкретен случай буквално имах доказателствата."

Запитан какъв е този случай, Ханке отговари: "Попитайте президента Стоянов." 
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъжът на Гала едва ли искаше да чуе това
Дата: 29/03, 10:09

Без карти, само в брой плащате в пощите
Дата: 29/03, 10:08

Борисов: Мераклии за премиер винаги ще се намерят
Дата: 29/03, 10:081 Коментар

Бой в парламента
Дата: 29/03, 10:022 Коментара

Трагедия на Северния плаж във Варна
Дата: 29/03, 09:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия