Microsoft: Всички държави по света са изправени срещу атаки, свързани с COVID-19


Дата: 09/04, 14:28

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Microsoft направи карта на хакерски атаки, използващи темата за новия коронавирус и откри, че всяка страна в света поне веднъж се е сблъсквала с кибер измами, които по някакъв начин са свързани с COVID-19. Компанията свързва този модел с желанието на потребителите да разберат възможно най-много информация за пандемията, поради което те често стават жертва на киберпрестъпници, които играят на страх и доверие, съобщава gazeta.ru. 

Според Microsoft 241 държави в света са били подложени на кибератаки, експлоатиращи темата за пандемията COVID-19. Това означава, че хакерите атакуват и продължават да атакуват всеки регион на планетата.
 
Нападателите използват злонамерен софтуер и фишинг имейли, съдържащи споменаване на коронавирус, засягащи емоциите на потребителите. Според проучванията на компанията най-много страдат страните с най-голям брой заразени - населението на тези страни изпитва остра нужда от информация за COVID-19 и следователно е най-вероятната жертва на измамници.

„Хакерите печелят от нашите страхове“, се казва в блога на Microsoft.

Както обясни авторът на публикацията и вицепрезидентът на Microsoft Роб Лефертс в интервю за Business Insider, кибер атаките след COVID-19 превземат света точно като самия вирус.

„Може да забележите, че успехът на тези атаки е пряко свързан с мащаба на пандемията. Страните с най-голям брой случаи страдат най-много от тези примамки на COVID. Объркването, тревожността и страхът карат хората да кликват върху връзките и това е, което нападателите използват “, каза Лефертс.

Microsoft също свързва увеличаването на броя на кибер атаките с факта, че голям брой служители преминаха към работа от разстояние и използват работни мрежи и поща от вкъщи - много хакери разчитат на безгрижието на потребителите в областта на сигурността, което доведе до увеличаване на броя на хакове.

В същото време се отбелязва, че киберпрестъпниците не са изобретили колелото и не използват обичайните си инструменти от фишинг, откуп и други зловредни програми. Техните методи останаха същите, но всеки от тях сега включва ключови думи, свързани с COVID-19, за да принуди потребителя да натисне бутона или да щракне върху връзката.

Компанията записва стотици хиляди заразени фишинг имейли, които ежедневно използват темата за коронавируса.

Има добри новини в публикациите на Microsoft - въпреки големия брой, коронавирусните атаки представляват само 2% от всички кибер заплахи, с които охранителните компании се сблъскват всеки ден. Общият брой атаки не нараства едновременно - нападателите само адаптират тактиката си към новите реалности, използвайки средства за социално инженерство. Компанията призова потребителите да бъдат бдителни, да използват антивирусни програми и да не кликват върху връзките от съмнителни имейли.
 
Преди това Check Point съобщава, че от януари 2020 г. в света са регистрирани повече от 4000 домейна, свързани с коронавирус.

От тези сайтове 3% са счетени за злонамерени, а други 5% - за подозрителни.

Според експерти подобни сайтове често са само един елемент от атака. Нападателите изпращат спам с връзка към злонамерен уебсайт от името на надеждни организации, за да накарат потенциална жертва да го последва. В случай на коронавирус може да бъде препоръка от здравните организации или данни за разпространението на вируса, които могат да представляват интерес за получателя. Когато се кликне върху връзка, злонамерен софтуер се инсталира автоматично на устройството на потребителя.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 09:34

Хампарцумян: Ние сме някакви малки орбанчета в ЕС
Дата: 19/04, 09:31

БСП поиска оставката на Росен Желязков
Дата: 19/04, 09:25

Във Варна вкарват първото ядрено гориво от САЩ за АЕЦ "Козлодуй"
Дата: 19/04, 09:18

Димитър Главчев е на среща с Румен Радев
Дата: 19/04, 09:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия