Д-р Симидчиев: Алергичният ринит може да бъде сгрешен с вирусна инфекция


Дата: 10/04, 08:33

Навлизаме в сезона на цъфтежа, в периода, когато алергичните заболявания стават много чести. Всеки пети имат алергичен ринит и той се проявява със запушен нос, загуба на обоняние, сърбеж и кихавица. Неща, които лесно могат да бъдат сгрешени с вирусна инфекция. Това заяви в Сутрешния блок на БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Ако десетина преди тези опаквания сме се срещнали с човек, който е кашлял и кихал, и е имал температура, вероятността това да е инфекция е по-голяма. Ако такъв контакт е малко вероятно човек да е имал - това означава, че става въпрос за алергично заболяване.

Д-р Симидчиев уточни още, че алергиите никога не протичат с висока температура. Най-честата проява на коронавируса е висока температура.

Най-същественото е и при алергия хората да потърсят професионален съвет - към личен лекар, алерголог, специалист уши нос гърло или белодробни болести.

Алергиите сами по себе си не са рисков фактор, каза д-р Симидчиев. В този сезон битовите алергии към домашен прах са по-малко, повечето са тези, които са свързани с цъфтежа.

Ако се правят нещата както трябва, маските предпазват и от полените, и могат да намалят оплакванията при алергии. Ако не се чистят както трябва могат да бъдат източник на допълнителни оплаквания.

Д-р Симидчиев препоръча еднократните маски да се сменят в зависимост от интензивността на ползване, което може да е между 2 и 6 часа.

Според лекаря тестването на хората на първа линия, сред които и полицаи, показаха, че много малка част от тях имат среща с вируса.

Това е така, защото тези тестове изследват отговора на имунната система и показва, че отговорът към вируса имат относително малко хора.

Според д-р Симидчиев това сочи две неща. Първо - мерките са ефективни, в резултат на което имаме малко разпространение на вируса. Второ - носенете на предпазни средства предпазва.

Според него, ако носят предпазни средства може да се отпуснат мерките към част от хората, които са икономически активни и не са част от рискова група.

"Ако имаме съзнанието да се спазват правилата и има дисциплина, нещата могат да бъдат много различни", каза той.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Ново реактивно гориво подкарва простатата
Дата: 24/04, 03:20

Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?
Дата: 24/04, 03:20

Единствената солна капсула във Варна е в Холистичен център Body Mind Spirit. Помага за дихателни проблеми, алергии и др.
Дата: 24/04, 03:00

На 24 април рожден ден има Лили Иванова
Дата: 24/04, 03:001 Коментар

Прокуратурата влиза в болницата при Динко Вълев
Дата: 24/04, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия