Прилошаването - първият звънец за инсулта


Дата: 10/04, 09:31

Източник: Zdrave.to, снимка: Pexels

Преди месец изведнъж се почувствах зле: вървях по улицата, когато внезапно ми се зави свят, краката ми се подкосиха. Линейката ме откара в болница, със съмнение за инсулт. Но изследването с ЯМР не потвърди диагнозата. Не ми предписаха никакво лечение. Приемам лекарство за нормализиране на кръвното налягане, но то е дори малко ниско. Трябва ли да се лекувам и с какви лекарства?

Виолета Стефанова, гр. Пловдив

За съжаление, без да сте се консултирали със специалист, който да разгледа резултатите от изследването и да ви прегледа, за да се уточни диагнозата, не е правилно да ви се предписва каквото й да е било лечение. Съдейки по описанието и данните от ЯМР, най-вероятно сте преживели преходен исхемичен пристъп. Какво означава това? 

Заради нарушения в мозъчното кръвообращение, причинено от вазоспазъм, се появяват симптоми на кислороден глад (исхемия) на мозъка: виене на свят, нарушена походка. Често хората се оплакват от силно главоболие, внезапно изтръпване на част от лицето или тялото, рязко влошаване на зрението и паметта, нарушена координация на движенията.

Появата на тези симптоми обикновено плаши пациентите. Но, когато отзвучат бързо самостоятелно, човек обикновено се успокоява и си казва, че нищо лошо не се е случило. Въпреки това, аларменият сигнал, даден от организма, е първият звънец на инсулта. 

За да предотвратите трагедията, определено трябва да преминете задълбочен преглед. Съветваме ви да се свържете с кардиолог, който ще проведе изследване на кръвното ви налягане за едно денонощие. Това изследване ще ви помогне да разберете точно кога налягането ви се повишава (макар и леко, може би това се случва през нощта).

След изследването ще бъде по-лесно лекарят да избере “меко” лекарство, което стабилизира кръвното налягане. Също така, е препоръчително да приемате лекарство срещу виене на свят. Обикновено се предписва на пациентите в рамките на три месеца след инсулт, така че организмът постепенно да свикне да понижава кръвното налягане. Няма да са излишни и лекарства, които подобряват мозъчното кръвообращение.

Още един съвет: проверявайте холестерола си в кръвта от време на време. Ако липидният профил фиксира повишени показатели, препоръчително е да се подложите на изследване на съдовете на шията и мозъка - доплерография. Използвайки ултразвуков апарат, лекарите ще оценят риска от развитие на атеросклероза и заплахата, която представлява.

Мозъкът често страда поради нарушен приток на кръв в съдовете, “запушен” с атеросклеротични плаки. За да нормализирате холестерола, трябва да приемате специални лекарства - те ще ви бъдат предписани от вашия лекар. Съветвам ви също да обърнете внимание на храненето: яжте повече пресни зеленчуци и плодове дневно, “обикнете” рибата и морските дарове.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Камикадзе лети като ракета в насрещното на магистрала "Струма"
Дата: 28/03, 11:21

Челна катастрофа на отбивката за Костенец;. Има тежко пострадал
Дата: 28/03, 11:18

"Има такъв народ" върна неизпълнен третия мандат
Дата: 28/03, 11:11

Планът за събаряне на Лидл, Билла, Кауфланд е в ход
Дата: 28/03, 11:09

Огромно признание за помощник-треньора на Спартак
Дата: 28/03, 11:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия