Стотици румънци заминават на сезонна работа в Германия


Дата: 10/04, 10:13

Първите полети със сезонни работници от Румъния бяха организирани вчера от град Клуж-Напока, което доведе до струпване на близо 2000 души на паркинга на местното летище в нарушение на санитарните мерки против разпространението на болести, пишат днес румънските вестници, цитирани от БТА.

Организирани бяха 13 чартърни полета към Германия с интервал от 30 минути, час и дори два часа. Въпреки това, летищните власти в Клуж се озоваха с близо 2000 души, струпани на паркинга на аерогарата, които независимо от препоръките на жандармерията и полицейските екипи, не спазваха никакви правила за социална дистанция, отбелязва "Адевърул".

Източници на вестника твърдят, че стотици хора от окръг Сучава, който е най-голямото огнище на епидемията от Ковид-19 в Румъния, също са пристигнали в Клуж-Напока, за да заминат на сезонна работа в Германия.

Според източниците - от Сучава са пристигнали десетки автобуси, включително от зони, поставени под карантина. "Адевърул" припомня, че на 30 март министърът на вътрешните работи Марчел Вела обяви военна наредба номер 6, според която град Сучава и осем околни села са поставени под пълна карантина. Министърът на здравеопазването Нелу Татару обяви тогава, че мярката е наложена, защото се смята, че в този район има "над 1000 носители на коронавируса, които се разхождат свободно".

Заради създалата се ситуация на паркинга на летището в Клуж, местната транспортна полиция е започнала разследване, съобщава още изданието. "Адевърул" е потърсил префекта на Клуж за коментар на ситуацията, но не е получил отговор.

Информационният сайт "Щир пе сурсе" съобщава, че премиерът Лудовик Орбан е поискал оставката на директора на летището. Министрите на вътрешните работи и на транспорта обаче заявиха, че не директорът на летището е виновен, а властите, които са на подчинение на правителството.

Лидерът на партия "Про Румъния" Виктор Понта изрази възмущение от ситуацията в Клуж и поиска образуване на наказателно дело срещу премиера за "подкопаване на националната икономика и държавна измяна". Понта коментира, че вместо да се възползва от собствената си работна ръка, Румъния я изнася в страни от ЕС.

Между 80 и 90 хиляди румънци може да заминат на сезонна работа в чужбина в следващия период, заяви в телевизионно предаване вчера румънският премиер Лудовик Орбан, цитиран от в. "Ромъния либера".Същият вестник цитира изказване на министъра на здравеопазването Нелу Татару, който заяви снощи, че се очаква пикът на броя на заразените от новия коронавирус в Румъния да бъде между 10 и 12 хиляди души.

Вестникът припомня, че в началото на епидемията властите очакваха пик от около 10 000 заразени.

Министърът на здравеопазването предупреди, че се очакват две трудни седмици, след които ще се видят последиците. Пикът на епидемията в Румъния вероятно ще бъде достигнат 10 дни след Великден, каза здравният министър.

"Ромъния либера" отбелязва, че до 9 април вечерта в страната са регистрирани 246 смъртни случая от Ковид-19, а броят на заразените е бил 5202.

Румънските вестници съобщават също за военна наредба номер 8, с която се спира временно износа на пшеница, брашно, захар и олио. Мярката ще бъде валидна за периода на извънредното положение, което според изявленията на президента Клаус Йоханис ще остане в сила най-малко до средата на май.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Енергийният министър: Ще изпълня решението на парламента за "Боташ"
Дата: 20/04, 17:10

Софиянка шофира с 200 км/ч с вдигнати крака
Дата: 20/04, 17:00

Напрежение в Кюстендил заради неоткрития източник на коклюш
Дата: 20/04, 16:481 Коментар

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 16:40

Какво стана с махането на стикера за "Гражданска отговорност" от стъклото
Дата: 20/04, 16:35

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия