450 мл кръв удариха 120 лв. "на черно"


Дата: 10/04, 12:40

Източник: "Флагман"

В 10:30 часа днес репортерски екип на Флагман.бг разговаря с двама мургави ръководители от черния пазар на кръв в Бургас, базирани всяка сутрин пред входа на бившата Първа поликлиника. Двамата разполагат с армия от подчинени кръводарители, които веднага могат да дадат животоспасяващата течност, но цената на една банка, която съдържа 450 мл кръв, струва точно 120 лева, отстъпка не се прави при никакви обстоятелства.

Проверката днес бе извършена от Флагман.бг след като се оказа, че в неделя най-голямата болница на Югоизточна България разполага само с 3 сака, при това от различна група и резус фактор.

Дарителите получават награда по 5 шоколада от тази евтина марка

Редакционният екип в същия ден призова гражданите да дарят, тъй като при евентуална масова нужда в условия на извънредно положение, може да загубим човешки животи.

Днес в отделението по трансфузионна хематология екипът ни видя работната обстановка и установи, че можем да бъдем по-спокойни. На апела, през изминалите 4 дни са се отзовали шестима прокурори, 10 служители на Община Бургас, както и общински съветници. Вчера са дарили и 12 служители на Затвора. Откликнали са и преподаватели от държавния университет „Проф. Асен Златаров”.

В понеделник ще се проведе акция по кръводаряване и за отбора по жиу-житцу.

Отделението по трансфузионна хематология в УМБАЛ-Бургас се намира в задния двор на стария корпус
и разполага със съвременно оборудване, опитни кадри и стерилна среда

„Важно е да посочим, че желаещите да дарят не могат да влязат в сградата на отделението, защото е трудно да им осигурим „зелен коридор” поради карантината. Молим всички, които проявяват инициатива, да се обадят – ние ще дойдем на място”, каза началникът ОТХ д-р Тодор Бояджиев.

Каква е реалната картина, заради която Държавата перманентно изпитва остра нужда от кръв? Всъщност тя може да изкупува кръв срещу фиксираната цена от 40,50 лв. , два дни платен отпуск и 5 шоколада от най-ниското качество, по едрова цена не повече от 70 стотинки.

Ако се налага да се извърши операция, свързана с кръвопреливане на ваш близък, това ще ви струва, с днешна дата 240 лв. на свободния пазар, където от „стоката” има достатъчно много.

Ако искате да дарите тези дни кръв, трябва да се обадите в отделението, за да се види възможността за осигуряване на т.нар. „зелен коридор”.


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Заловиха нелегални мигранти в дипломатическа кола на „Капитан Андреево“
Дата: 28/03, 17:11

Ники Станоев коментира Тръмп: Той е актьор еквилибрист
Дата: 28/03, 17:04

Полицията в Бургас издирва собственика на голяма сума пари
Дата: 28/03, 17:02

На 29 март петък имен ден празнува юначно българско име
Дата: 28/03, 17:00

Мирослав Иванов: Можеше да имаме поне още 9 месеца кабинет
Дата: 28/03, 16:451 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия