Мина Енева пред Слави: Другите държави се грижат за деца с аутизъм, ние дори не знаем колко са те у нас


Дата: 22/05, 23:20

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Дневен център за работа с деца с аутизъм и СОП “Тацитус”

Около 15 % от българите са страдали от психични разстройства в някоя част от живота си, започна вечерното си шоу по телевизия 7/8 Слави Трифонов. 

На водещия гостува Мина Енева - майка на дете с аутизъм и основател на центрове за социализация на деца аутисти. Последното й постижение е защитено жилище край Панчарево за хора с психични радзстройства. 

"Това е частна инициатива на инвеститори и благотворители. Аз реших да се заема с управлението. Завършила съм банково дело. Преди 21 години родих син, който се оказа с тежък аутизъм. Тогава в България нямаше нищо за тези деца. С баща му обиколихме други държави и внесох всички неща, които ми харесаха в Център за деца с аутизъм. Направих го заради сина ми и това стана делото на живота ми. От 15 години организацията ни с неправителствена цел работи с такива деца. 

По света държавите подпомагат тези процеси. Там тази услуга е широко разпространена. В България няма статистика колко са тези деца. Ние се водим по световната статистика. 1 на 10 хил. деца беше преди 20 години, а сега е 1 на 38 деца. Занимаваме се с интеграцията на тези деца в обществото. 

Хората с психични проблеми са най-тежко засегнати. Те ходят по улицата и ръкомахат, говорят си сами, бъркат по кофите. Към тях има демонизация. Смятат ги за Джак изкормвача. Но агресивността не е масовият случай. Нападнаха ме за новия център до Панчарево, а той е кат опетзвезден хотел. Там в близост имало детска градина и училище. Хората се страхували за децата. Но искам да попитам, по-добре ли е такива хора да ходят по улицата и колко детски градини всъщност са нападнали те?!

Има деца, които на 2 години говорят 4-5 езика, има и такива, които на 10 години още са с памперси. Медицината не е дала обяснение защо е така.
Моят син се научи да говори, разбира, малко чете, малко пише. Но за хора от аутистичния сектор няма много услуги, за това той си стои вкъщи и работи по домашна програма.", разказа неволите на страдащите Мина Енева."Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!Спонсорирани връзки.Мая Манолова пред БНТ: Бизнесменът Божков не ме е финансирал
Дата: 05/06, 08:02

Мъск изведе още 60 спътника в орбита, с тях осигурява 5G стандарт навсякъде
Дата: 05/06, 07:52

Парламентът гледа предложението за Държавна петролна компания
Дата: 05/06, 07:421 Коментар

Проф. Атанас Тасев: До сега никой от потребителите на топлинна енергия не е бил ощетяван
Дата: 05/06, 07:35

След почти 3 месеца чакане: Подновява се футболното първенство
Дата: 05/06, 07:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2020 | Пълна версия