Мина Енева пред Слави: Другите държави се грижат за деца с аутизъм, ние дори не знаем колко са те у нас


Дата: 22/05, 23:20

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: violeta_nikolaeva_petel.bg@abv.bg

Снимка Дневен център за работа с деца с аутизъм и СОП “Тацитус”

Около 15 % от българите са страдали от психични разстройства в някоя част от живота си, започна вечерното си шоу по телевизия 7/8 Слави Трифонов. 

На водещия гостува Мина Енева - майка на дете с аутизъм и основател на центрове за социализация на деца аутисти. Последното й постижение е защитено жилище край Панчарево за хора с психични радзстройства. 

"Това е частна инициатива на инвеститори и благотворители. Аз реших да се заема с управлението. Завършила съм банково дело. Преди 21 години родих син, който се оказа с тежък аутизъм. Тогава в България нямаше нищо за тези деца. С баща му обиколихме други държави и внесох всички неща, които ми харесаха в Център за деца с аутизъм. Направих го заради сина ми и това стана делото на живота ми. От 15 години организацията ни с неправителствена цел работи с такива деца. 

По света държавите подпомагат тези процеси. Там тази услуга е широко разпространена. В България няма статистика колко са тези деца. Ние се водим по световната статистика. 1 на 10 хил. деца беше преди 20 години, а сега е 1 на 38 деца. Занимаваме се с интеграцията на тези деца в обществото. 

Хората с психични проблеми са най-тежко засегнати. Те ходят по улицата и ръкомахат, говорят си сами, бъркат по кофите. Към тях има демонизация. Смятат ги за Джак изкормвача. Но агресивността не е масовият случай. Нападнаха ме за новия център до Панчарево, а той е кат опетзвезден хотел. Там в близост имало детска градина и училище. Хората се страхували за децата. Но искам да попитам, по-добре ли е такива хора да ходят по улицата и колко детски градини всъщност са нападнали те?!

Има деца, които на 2 години говорят 4-5 езика, има и такива, които на 10 години още са с памперси. Медицината не е дала обяснение защо е така.
Моят син се научи да говори, разбира, малко чете, малко пише. Но за хора от аутистичния сектор няма много услуги, за това той си стои вкъщи и работи по домашна програма.", разказа неволите на страдащите Мина Енева.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Даниел Лорер: Наблюдаваме една игра между Радев и ГЕРБ
Дата: 20/04, 12:28

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 12:20

Вътрешният министър: Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков
Дата: 20/04, 12:15

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 12:01

Заловиха много хероин на ГКПП "Капитан Андреево"
Дата: 20/04, 11:531 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия