Манолова: След като Борисов задължава хората да си купят топломери и водомери за 100 млн. лв., да им ги плати


Дата: 29/05, 15:09

След като Борисов и министърът на енергетиката задължават хората да си купят водомери, топломери и измервателни уреди за 100 млн. лв., тогава е справедливо премиерът да им ги плати.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова в свое становище, изпратено до Министерството на енергетиката и до енергийния министър Теменужка Петкова.

То е по повод изменения в Закона за енергетиката, с които след 25 октомври 2020 г. поетапно да  се въведе месечно отчитане на потреблението на топлинната енергия в имотите на потребителите. Отчитането ще става с измервателни уреди, които хората да си платят. Промените в закона се правят през преходните и заключителни разпоредби на друг закон – Закона за енергийната ефективност.

Настояваме правителството на г-н Борисов, щом предлага такива разходи за обикновените хора, да им осигури средства от държавния бюджет, с които да бъдат закупени и монтирани нови топломери, водомери и индивидуални разпределители, се казва още в становището на Манолова.

Според експерти на „Изправи се.БГ“ в следващите до две години гражданите, които са на централизирано топлоснабдяване, трябва да направят непредвидени разходи за 100 млн. лв. за нови устройства.

От Гражданската платформа сравняват това с Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилища, също платена от бюджета.

Средно на едно домакинство новото изискване означава непредвидени задължителни разходи от минимум 300-400 лв. в условията на тежка икономическа и социална криза след Ковид-19. В частичната оценка за въздействие няма направен анализ ще има ли и какви социални негативни въздействия за битовите потребители на топлинна енергия и колко ще се увеличат таксите за дялово разпределение, посочва още Манолова.

В момента в повечето сгради-етажна собственост уредите за дялово разпределение се отчитат един път в годината и съответно разходите са по-малко.

Манолова и екипът й уточняват, че държавите членки на Европейския съюз може да не въведат в срок до 1 януари 2027 г.  задължителното отчитане на измервателните  уреди с дистанционно отчитане, ако се докаже, че това не е икономически ефективно, тоест управляващите да не се аргументират с изисквания на ЕС за такова отчитане.

От „Изправи се.БГ“ настояват Министерството да изготви анализ, който   публично да оповести дали за най-бедните граждани в Европейския съюз е икономически ефективно и социално поносимо задължителното въвеждане на дистанционни уреди за дялово разпределение, което ще струва на хората 100 млн. лв. от бюджетите им.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 14:20

Близо 2000 варненци са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица
Дата: 28/03, 14:14

Общинският съвет отпусна 140 000 лева за подпомагане на варненци
Дата: 28/03, 14:11

Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 13:50

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия