Детски градини, фризьори, зъболекари - на свободния пазар за ток


Дата: 03/06, 12:13

Снимка Булфото

Всички небитови потребители, независимо от консумацията им на ток, ще излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври 2020 г. Тази поправка в Закона за енергетиката, внесена от ГЕРБ, приеха депутатите на първо четене, съобщи dnes.bg.

Според Валентин Николов от ГЕРБ, който е сред вносителите на промените, една от ползите на поправката ще е засилването на конкуренцията в сектора, което ще се отрази положително на пазара на електроенергия.

С около 20-30% по-ниска цена ще могат да плащат фирмите на свободния пазар на ток, прогнозира той.

Промяната ще засегне около 300 хил. абоната с годишно потребление от около 4 500 000 MWh. Така на практика на регулирания пазар ще останат само домакинствата.

България е сред последните държави в ЕС, чийто пазар не е напълно либерализиран, а това трябва да се случи най-късно до 2021 г. Директива на ЕС ни задължава от 1 януари само домакинствата да останат на регулирания пазар, а всички останали да купуват ток на свободния пазар.

Според Таско Ерменков от БСП обаче законотворците трябва много добре да помислят какво точно ще приемат окончателно, защото става въпрос за детски градини, фризьорски салони, за лекари, за зъболекари.

"Огромният брой малки потребители, които ще излязат на пазара, не представляват интерес за търговците на енергия, защото от печалбата от тях няма да успеят да си покрият и административните разходи", предупреди той.

Това, според социалиста, означава, че ако малките фирми не намерят търговец на енергия, ще трябва да се снабдяват на последна инстанция, където обаче токът е много скъп и има рискове от фалити на хиляди микро предприятия.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че с този закон се сменя политиката в сектора и предложението би трябвало до дойде от Министерския съвет, за да изостри вниманието на обществото, че това което ще се случи след три месеца, е много важно.

Той също предупреди, че ако малките фирми останат на последна инстанция, ще се справят много трудно.

"Една добра идея без разяснения, без обяснения ще доведе дотам, че малките фирми пак ще останат на снабдяване на ЕРП-тата. Кой ще се ангажира да достави ток на бръснарницата в село Бреница, община Кнежа, област Плевен?", риторично попита Аталай.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



На днешната дата в историята
Дата: 20/04, 07:36

Жълт код за обилни валежи в събота
Дата: 20/04, 07:25

Днес е изпита по химия в СУ
Дата: 20/04, 07:12

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 20/04, 07:10

Хороскоп за събота
Дата: 20/04, 07:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия